Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się walentynki, dzień zakochanych. Jeśli chcecie w tym roku przygotować swojemu ukochanemu, bądź tez ukochanej, coś wyjątkowego, to mam specjalnie dla Was przepis na ciasto, którym bez wątpienia zachwycicie swoją drugą połówkę - DAKTYLOWIEC!

Składniki:1 szklanka
mąki żytniej,1 szklanka
mąki pszennej,1/2 szklanki pokrojonych drobno
migdałów,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 szklanka
kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek
kawy mielonej),1 szklanka
wody,1 szklanka pokrojonych
suszonych daktyli,1/2 szklanki
cukru trzcinowego,1/2 szklanki
oleju,1 łyżeczka
cynamonu,1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu,2
goździki,szczypta
gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:1) W garnku łączymy wszystkie mokre składniki, dodając do nich
cukier,
cynamon,
kardamon,
goździki i
gałkę muszkatołową a następnie
daktyle. Całość mieszamy.2) Powstałą mieszankę zagotowujemy mieszając. Gdy
wywar zacznie wrzeć w całej objętości odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.3)
Mąkę przesiewamy przez sito (ewentualne
otręby z
mąki pełnoziarnistej wrzucamy z powrotem do miski).4) Dodajemy
proszek do pieczenia i
sodę.5) Ostygnięta masę z garnka wlewamy do
mąki i dokładnie mieszamy.6) Dodajemy
migdały i znów mieszamy.7) Powstałą, lepką masę, o konsystencji piernika przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem.8) Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach w opcji 'góra-dół' Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne - powinien być suchy!Smacznego!