ßßß
Składniki:1 szklanka mąki żytniej,1 szklanka mąki pszennej,1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy mielonej),1 szklanka wody,1 szklanka pokrojonych suszonych daktyli,1/2 szklanki cukru trzcinowego,1/2 szklanki oleju,1 łyżeczka cynamonu,1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,2 goździki,szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:1) W garnku łączymy wszystkie mokre składniki, dodając do nich cukier, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową a następnie daktyle. Całość mieszamy.2) Powstałą mieszankę zagotowujemy mieszając. Gdy wywar zacznie wrzeć w całej objętości odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.3) Mąkę przesiewamy przez sito (ewentualne otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucamy z powrotem do miski).4) Dodajemy proszek do pieczenia i sodę.5) Ostygnięta masę z garnka wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy.6) Dodajemy migdały i znów mieszamy.7) Powstałą, lepką masę, o konsystencji piernika przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem.8) Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach w opcji 'góra-dół' Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne - powinien być suchy!Smacznego!