ßßß Cookit - przepis na Walentynkowy daktylowiec

Walentynkowy daktylowiec

nazwa

Wykonanie

Wielkimi krokami zbliżają się walentynki, dzień zakochanych. Jeśli chcecie w tym roku przygotować swojemu ukochanemu, bądź tez ukochanej, coś wyjątkowego, to mam specjalnie dla Was przepis na ciasto, którym bez wątpienia zachwycicie swoją drugą połówkę - DAKTYLOWIEC!
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka kawy (zaparzonej z 2 łyżeczek kawy mielonej),
1 szklanka wody,
1 szklanka pokrojonych suszonych daktyli,
1/2 szklanki cukru trzcinowego,
1/2 szklanki oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
2 goździki,
szczypta gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
1) W garnku łączymy wszystkie mokre składniki, dodając do nich cukier, cynamon, kardamon, goździki i gałkę muszkatołową a następnie daktyle. Całość mieszamy.
2) Powstałą mieszankę zagotowujemy mieszając. Gdy wywar zacznie wrzeć w całej objętości odstawiamy garnek z palnika i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3) Mąkę przesiewamy przez sito (ewentualne otręby z mąki pełnoziarnistej wrzucamy z powrotem do miski).
4) Dodajemy proszek do pieczenia i sodę.
5) Ostygnięta masę z garnka wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy.
6) Dodajemy migdały i znów mieszamy.
7) Powstałą, lepką masę, o konsystencji piernika przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem.
8) Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach w opcji 'góra-dół' Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy przez około 8-10 minut. Najlepiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne - powinien być suchy!
Smacznego!
Źródło:http://www.pelnalodowka.pl/2014/02/walentynkowy-daktylowiec.html