Wykonanie
Sezon na
figi trwa. Właśnie teraz w każdym markecie i dyskoncie, rzadziej na targowiskach, dostaniecie te egzotyczne
owoce. Zatem szybko biegnijcie po swoje
figi i pozostałe składniki i szykujcie coś kosmicznego na obiad!

Składniki:Ciasto na tartę owsianą:ok. 2 szklanki
mąki owsianej,2
jajka,1/2 kostki zimnego
masła,3 łyżki
śmietany,szczypta
soli.

Farsz do tarty:1 opakowanie
szpinaku (ok 150-200 g),2
figi,20 czarnych
oliwek,1
awokado,2 ząbki
czosnku,100 ml słodkiej
śmietanki100 g
ricotty,50 g gorgonzoli,mała garść świeżego
tymianku.

Przygotowanie:
Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do
mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać
jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać
śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny).Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować tak, aby mieściło się w formie do tarty, a nawet wystawało poza brzegi. Następnie wyłożyć ciasto w wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką formie i okroić nożem wystające części. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na 15 minut.
Szpinak wrzucić na wrzątek i następnie zblanszować pod zimną
wodą. Odsączyć.
Oliwki pokroić w plastry,
awokado obrać i pokroić w plastry, to samo zrobić z
figami.W rondlu zagrzać
śmietankę i wrzucić gorgonzolę, tak, żeby się rozpuściła, następnie dodać
ricottę. Dodać
czosnek drobno posiekany wraz ze świeżym
tymiankiem. Zestawić z ogniaPodpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć
szpinak,
awokado,
figi oraz
oliwki i dodać sos.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut.Smacznego!