ßßß
Składniki:Ciasto na tartę owsianą:ok. 2 szklanki mąki owsianej,2 jajka,1/2 kostki zimnego masła,3 łyżki śmietany,szczypta soli.
Farsz do tarty:1 opakowanie szpinaku (ok 150-200 g),2 figi,20 czarnych oliwek,1 awokado,2 ząbki czosnku,100 ml słodkiej śmietanki100 g ricotty,50 g gorgonzoli,mała garść świeżego tymianku.
Przygotowanie:Masło wyciągnąć z lodówki i wkroić jego kawałki do mąki usypanej na stolnicy. Wyrobić , po czym dodać jajka i zagniatać dalej. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać śmietany . Wyrobić na gładką masę, zbitą w kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny).Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować tak, aby mieściło się w formie do tarty, a nawet wystawało poza brzegi. Następnie wyłożyć ciasto w wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formie i okroić nożem wystające części. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do 180 piekarnika na 15 minut.Szpinak wrzucić na wrzątek i następnie zblanszować pod zimną wodą. Odsączyć.Oliwki pokroić w plastry, awokado obrać i pokroić w plastry, to samo zrobić z figami.W rondlu zagrzać śmietankę i wrzucić gorgonzolę, tak, żeby się rozpuściła, następnie dodać ricottę. Dodać czosnek drobno posiekany wraz ze świeżym tymiankiem. Zestawić z ogniaPodpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć szpinak, awokado, figi oraz oliwki i dodać sos.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok 15 minut.Smacznego!