Wykonanie
Dynia to zdecydowanie najlepsze jesienno-zimowe warzywo, które jest tak uniwersalne, że można z niego zrobić zarówno gulasz jak i pyszne cisto przypominające piernik. Warto jeść
dynię, gdyż odkwasza organizm, jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten. Zawiera sporo potasu i witamin z grupy B. Dziś to ona jest bohaterką w mojej kuchni w prostym i tanim daniu.Postanowiłam połączyć
dynię z
makaronem na włoską modłę. Wyszło zaskakujaco pysznie - słodkawa
dynia w połączeniu z kwaskowatymi
pomidorami i
czosnkiem dała wspaniałą kompozycję smaków. Danie jest łatwe w przygotowaniu i do tego tanie.Jak już wspomniałam, na blogu pojawił się nowy cykl Tanie Gotowanie, czyli sposoby na smaczne, zdrowe i wegetariańskie obiady za niewielkie pieniądze.
Dynię kupiłam porcjowaną za niecałe 3 zł za 500 g. Była gotowa do gotowania lub pieczenia, pozbawiona pestek i umyta.
Pomidory w tej chwili są najlepsze w puszkach - cena puszki to około 3zł, opakowanie
makaronu spaghetti to kolejne 3 zł co
daje nam łącznie 9 zł za obiad dla 4 osób. To na prawdę świetne i łatwe w przygotowaniu danie, które pokochasz.
Makaron spaghetti z sosem
dyniowo -
pomidorowymSkładniki:500 g dyni dowolnego rodzaju,puszka
pomidorów krojonych,2 ząbki
czosnku,
makaron spaghetti,1 łyżeczka
oregano,1/2 łyżeczki
natki pietruszki,1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek,
pieprz i
sól do smaku.
Przygotowanie:Z dyni usunąć pestki i pokroić ją w ćwiartki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20-30 minut. Upieczoną
dynię zmiksować na gładką masę przy użyciu blendera.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.
Czosnek pokroić w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić pokrojony
czosnek. Podsmażać przez minutę, mieszać, żeby się nie przypalił.Dodać
pomidory z puszki i podsmażać przez około 3 minuty. Dodać
dynię i w razie potrzeby podlać
wodą. Całość doprowadzić do wrzenia.Wrzucić
przyprawy i dodać
makaron. Całość dokładnie wymieszać.Smacznego!