Wykonanie
Niech Was nie zmyli tytuł tego wpisu, bo ta
sałatka jest dobra na każdą
porę dnia. Idealnie nada się na lunch, do pracy, na obiad czy kolację. Zwiększając jej proporcje można ja przygotować dla gości na swojej karnawałowej imprezie - będą zachwyceni jej smakiem.O tym, że sałatki (np. te do pracy) nie muszą być nudne
pisałam przy okazji
Sałatkowych Tips & Tricks . Ponieważ sałatki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na zabicie głodu, na moim blogu zawsze znajdziecie jakaś
sałatkową inspirację. Więcej przepisów na Sałatki znajdziecie w zakładce po lewej stronie lub tu.Wracając do dzisiejszego przepisu.
Sałatka ta tak na prawdę powstała ze składników, które stanowią podstawę w mojej kuchni. Zawsze mam pod ręką
rukolę,którą dodaję nie tylko do sałatek, ale również do kanapek czy pizzy. Tak samo jest z
kiełkami. Zawsze jakiś rodzaj ich mam. Wiem, że
kiełki słonecznika nie są tak łatwo dostępne jak chociażby
kiełki brokuła czy lucerny, stąd możliwość zastąpienia ich innymi, dowolnymi
kiełkami.
Warzywa konserwowe zostały mi z przygotowania obiadu - nie zawsze zużywam pełna puszkę
kukurydzy czy
fasoli. Jeśli chodzi o
oliwę, to nie musicie wcale kupować drogiej
oliwy czosnkowej, zróbcie ją sami. Wystarczy do szczelnie zamykanej butelki dodać dobrej jakości
oliwę z pierwszego tłoczenia i 2-3 obrane ząbki
czosnku, odstawić w ciemne miejsce i delektować się smaku.

Sałatka z
rukolą,
kiełkami i
awokadoSkładniki:duża garść
rukoli,mała garść
kiełków słonecznika (lub innych),2 łyżki
kukurydzy z puszki,2 łyżki
fasoli czerwonej z puszki,1/2
awokado,1 łyżka
oliwy czosnkowej,1/2 łyżeczki
tymianku,
sól do smaku.


Przygotowanie:
Rukolę i
kiełki umyć i osuszyć na sitku.
Kukurydzę i
czerwona fasolę przełożyć na sitko i opłukać z zalewy, żeby nie dominowały smaku.
Awokado obrać ze skórki i pokroić w plastry ok 2-3 centymetrowej długości.Całość przełożyć do miski, zalać
oliwą, posypać
tymiankiem i dokładnie wymieszać.Smacznego!