Wykonanie
Pamiętacie zapewne przepis na spód do tarty z
kaszy jaglanej i
płatków owsianych, który pojawił się jakiś czas temu na blogu. Ciasto z tego przepisu sprawdziłam już w kilku wariantach, ale najsmaczniejszy farsz, to ten, którym dziś chciałabym się z
Wami podzielić, z
brokułami i
cukinią, a także
kaszą jaglaną, która idealnie spaja cały farsz, dzięki
czemu nie spływa on ze
spodu. Takie połączenie składników sprawia, że już jeden kawałek będzie na tyle sycący, że wystarczy za cały obiad. Ta
tarta nadaje się do przechowania w lodówce i zjedzenia na następny dzień. Jest smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Zdecydowanie polecam ją wszystkim miłośnikom tego typu dań.

Składniki:Kruchy spód z przepisu na ciasto jaglano-owsiane do tarty1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanej,1
brokuł (ok 500g), ugotowany na parze,1 mała
cukinia,3
szalotki,150 ml
śmietanki 12 lub 18%,1 łyżeczka
przyprawy curry,1 łyżeczka suszonych liści
kolendry,1/4 łyżeczki mielonej
kozieradki,
sól i
pieprz do smaku.

Przygotowanie:1) Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni w opcji termoobiegu.2) Połowę ugotowanego na parze
brokuła przekładamy do blendera i miksujemy, resztę rozdzielamy na mniejsze kawałki.3) Zmiksowanego
brokuła mieszamy w misce ze
śmietanką oraz
przyprawami. Następnie dodajemy
kaszę jaglaną i całość dokładnie mieszamy.4)
Cukinie i
szalotki kroimy w plastry.5) Na podpieczonym spodzie do tarty układamy warstwę masy jaglano-brokułowej, następnie układamy
szalotkę oraz
cukinię i przykrywamy resztą masy.6) Pieczemy w piekarniku przez około 25 minut.Smacznego!

Organizator: Izzy