ßßß
Składniki:Do marynaty:½ szklanki soku z cytryny2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka startej skórki z cytryny2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku2 ząbki zmielonego czosnkuDo gremolaty*:2 łyżki startej skórki z cytryny¼ szklanki posiekanej natki pietruszki1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu1 ząbek czosnku, mielonegoPrzygotowanie:Połączyć składniki marynaty. Umieść kotlety cielęce w zamykanej plastikowej torebce i zalać marynatą na górze. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej lub do 6 godzin w lodówce.Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury , a następnie zmniejszyć ogień do średniej . Natrzeć ruszty dokładnie oliwą. Ułożyć kotlety na grillu i grillować przez po 8 minut łącznie z każdej strony (zgodnie z naszym poradnikiem). Odstawić na 5 minut przed podaniem.W między czasie w małej misce połączyć składniki gremolaty. Posypać nią grillowane kotlety.*Gremolata – to wywodzący się z włoskiej Lombardii charakterystyczny dodatek do dania ossobuco (z giczy cielęcej). Gremolata składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej.SummaryRecipe NameKotlety cielęce z grilla z gremolatąPublished On2014-02-09Preparation Time30MCook Time16MTotal Time46MAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)