Wykonanie
Składniki:Do marynaty:½ szklanki
soku z cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka startej
skórki z cytryny2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka posiekanego świeżego
tymianku2 ząbki zmielonego
czosnkuDo gremolaty*:2 łyżki startej
skórki z cytryny¼ szklanki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego
rozmarynu1 ząbek
czosnku, mielonegoPrzygotowanie:Połączyć składniki marynaty. Umieść kotlety cielęce w zamykanej plastikowej torebce i zalać marynatą na górze. Odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej lub do 6 godzin w lodówce.Rozgrzać grilla do wysokiej temperatury , a następnie zmniejszyć ogień do średniej . Natrzeć ruszty dokładnie
oliwą. Ułożyć kotlety na grillu i grillować przez po 8 minut łącznie z każdej strony (zgodnie z naszym poradnikiem). Odstawić na 5 minut przed podaniem.W
między czasie w małej misce połączyć składniki gremolaty. Posypać nią grillowane kotlety.*Gremolata – to wywodzący się z włoskiej Lombardii charakterystyczny dodatek do dania ossobuco (z giczy cielęcej). Gremolata składa się z drobno posiekanej
natki pietruszki,
czosnku i
skórki cytrynowej.SummaryRecipe
NameKotlety cielęce z grilla z gremolatąPublished On2014-02-09Preparation
Time30MCook
Time16MTotal
Time46MAverage Ratingno ratingBased on 0 Review(s)