Wykonanie
Aby przygotować
kurczaka w ziołach szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
kurczak średniej wielkości, 3 łyżki
soku z cytryny, starta
skórka cytrynowa,
zioła (kilka gałązek
bazylii,
tymianku i
rozmarynu), 2 gałązki
natki pietruszki, 3 ząbki
czosnku, 5 łyżek
oliwy, 50 g
wermutuSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć
sokiem z cytryny,
solą, posypać startą
skórką cytrynową, oprószyć
pieprzem. Do środka włożyć wszystkie
zioła i drobno posiekany
czosnek. Tak przygotowanego
kurczaka odstawić na około 1,5 do 2 godzin. Następnie posmarować
oliwą i piec przez 20 minut w piekarniku w 200 stopniach. Po tym czasie wyjąć, polać
wermutem i piec jeszcze około 40 minut w niezmniejszonej temperaturze.