Wykonanie
Jakiś czas temu koleżanka wspomniała o
kurczaku po papiesku..mówiła , że jest pyszny...zachwalała..no i cóż mi pozostało..tylko zrobić..kupiłam co prawda skrzydełka..ale to żaden problem..a ten sosik ..pycha...lekko słodkawy..a jaki zapach..mniam..polecam..Ja co prawda ciut pozmieniałam i zrobiłam ciut inaczej niż wyczytałam w przepisie z netu..skrzydełka najpierw troszkę podgotowałam [ i zrobiłam zupkę -rosołek], a dopiero później piekłam.
1 , 20 kg skrzydełek60 dkg
pieczarek2
cebule1
papryka8 łyżek
wody8 łyżek
cukru8 łyżeczek
maggi3 łyżki
octu1 słoiczek
przecieru pomidorowegolistek , ziele
lubczyk suszony
marchewkacebulaSkrzydełka umyć , m
archewkę obrać,
cebulę opalić.Umieścić w dużym garnku i zalać
wodą, dodać listek, ziele ,
sól. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.Gotować około 15-20 minut. Skrzydełka wyjąć z garnka i przełożyć na blaszkę.
Pieczarki,
cebulę i
paprykę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć.
Wodę, przecier,
cukier,
maggi,
ocet wymieszać, dodać także
lubczyk. Na skrzydełka wyłożyć
pieczarki,
cebulę i
paprykę. Na wierzch polać sosem. Piec jeszcze 30 minut.