Wykonanie
Akcja -Pieczemy ciasto z
malinami i pianką budyniową dobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu Kasi, jest on w
sumie taki sam..troszkę różni się tylko ilością
oleju..U mnie pianka jest ciemna..a to dlatego, że miałam w domu tylko jeden
budyń śmietankowy i jeden
czekoladowy..

1 kostka
margaryny Kasia2 i 1/2 szklanki
mąki (430 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
cukru pudru2/5 szklanki
oleju (100 ml)5
jajek2 budynie
śmietankowe [ u mnie
śmietankowy i
czekoladowy]400 g
malinszczypta
soliŻółtka oddzielić od
białek. Do miski wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia, 1/2 szklanki
cukru pudru,
żółtka i szczyptę
soli. Dodać
Kasię i wymieszać lekko mikserem.Masę przełożyć na podsypany
mąką stół i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 2:3. Zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki na co najmniej 30 minut.Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wylepić nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w 180 st.C. Odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę razem z
cukrem pudrem. Ciągle miksując wsypać najpierw budynie, a następnie wlać cienką stróżką
olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć
owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut.





