Wykonanie
Dawno nie
jadłam tak pysznych skrzydełek...w
sumie to bardziej smakował mi sos w którym skrzydełka się piekły.. Sos ten podpatrzyłam gdzieś w necie , ale nie pamiętam gdzie..pamiętam tylko, że to była
karkówka ..a ja zrobiłam skrzydełka..a w
sumie to i tak sos przerobiłam po swojemu zmieniając i dodając kilka składników...no i ilość wedle gustu...szczerze mówiąc nie pamiętam ile czego dokładnie dałam..po prostu doprawiałam próbując..wtedy wiadomo czego tam jeszcze brakuje..w
sumie każdy ma inne smaki i gusta i każdy i tak doprawia po swojemu..Polecam...bo naprawdę..pycha...my zjedliśmy z
kaszą jęczmienną Kupiec....Skrzydełka smażyłam na
oleju rzepakowym -naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..Lubicie konkursy? lubicie wygrywać?Jeśli tak ..to zapraszam niedługo na konkursik...będą trzy nagrody..
1 kg skrzydełek
przyprawa do kurczaka0,5 kg
pieczarek1
cebula1-2
marchewkiolej rzepakowyZalewa:2 łyżki
maggi2 łyżki
cukru1 puszka
pomidorów5 łyżek
octu winnego Jamar1 szk.
wodylistek, zielejarzynkaSkrzydełka obsypać
przyprawą, odstawić do lodówki.
Cebulę i
marchewkę obrać, pokroić.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy i obsmażyć skrzydełka na złoty kolor . Na spód naczynia żaroodpornego lub blaszki ułożyć podsmażone skrzydełka, a na nie wymieszane
pieczarki z
cebulą i
marchewką. Wszystkie składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować. Gorącą zalewę wylać do naczynia ze skrzydełkami do zapiekania, przykryć. Piec aż skrzydełka będą miękkie.