Wykonanie
Parę dni temu otrzymałam przesyłkę ..a niej
olej..
Olej , o którym nawet wcześniej nie słyszałam...jest tyle gatunków
olejów i na pewno nie ja jedna nie wiem o wszystkich..Dostałam
olej z
awokado ..jest to
olej o pięknym zapachu..o smaku
orzechowym ...
Olej ma także piękny zielony kolor..
Olej ten ma sporo właściwości..poniżej przytoczę kilka słów z internetu..Ja z braku czasu jeszcze nie wypróbowałam tego
oleju..tzn. przed chwilką zamarynowałam
mięsko na szaszłyki z jego dodatkiem i zobaczymy ..ale po smaku i zapachu
oleju zapowiada się smakowicie...oczywiście na blogu będzie dalszy ciąg opisu związanego z testowaniem
oleju.

Źródło:
Awokado, Persea gratissima, a po polsku smaczliwka, to wieczne zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych, wywodzące się z tropikalnych lasów Meksyku. Jego liście służą do wzbogacania smaku wielu potraw i
wywarów oraz do przyrządzania naparu łagodzącego dolegliwości żołądkowe, jednak największym bogactwem tej rośliny są znajdujące wszechstronne zastosowanie kulinarne
owoce. Nie tylko wykorzystuje się je także w charakterze warzywa, ale ponadto są źródłem
oleju o wyjątkowych właściwościach.Gdzie rośnie nasze
awokado:
Owoce, z których produkowany jest ten jeden z najlepszych
olejów świata, powoli dojrzewają w słońcu od sierpnia do marca na stokach okalających Bay of
Plenty (Zatoka Obfitości) na zielonej Północnej Wyspie Nowej Zelandii. Tutejszy mikroklimat, gleba i pełni zaangażowania ogrodnicy dostarczają wyjątkowych
owoców, których w każdej 250-ml butelce
oleju znajduje się przynajmniej dwanaście.Właściwości zdrowotne
oleju z
awokado extra virgin:Delikatnie tłoczony na zimno i nierafinowany
olej z
awokado extra virgin zachowuje zawarte w owocach przeciwutleniacze, witaminy E, C, A, D, K, PP i B. Posiada więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-9), redukujących poziom złego cholesterolu, niż
oliwa z oliwek, a także podobnie działające lecytynę i beta-sitosterol.Kulinarne zastosowanie
oleju z
awokadoDelikatny
orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że
olej z
awokado świetnie nadaje się do
sosów sałatkowych oraz do dekorowania i poprawiania przyswajalności gotowych potraw, na przykład
makaronów, pierogów czy
pieczonych mięs. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Posiada najwyższą temperaturę rozkładu (255° C) ze wszystkich
olejów świata, co czyni go idealnym do smażenia, pieczenia i grillowania. Potrawy wchłaniają mniej
oleju z
awokado, niż innych!

Źródło :Korzyści zdrowotne ze spożywania
oleju z
awokadoProdukowany przez nas
olej z
awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany. Należy do najzdrowszych
olejów na świecie i jest sprawdzony jako dobry produkt dla całej rodziny.Dlaczego?1. Nasz
olej z
awokado jest w 100% naturalny i niefiltrowany – uzyskiwany z pierwszego tłoczenia na zimno, dzięki
czemu zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne i smakowe walory.2. 5 ml naszego
oleju z
awokado dostarcza 10% rekomendowanej dziennej
dawki witaminy E.3.
Olej z
awokado odznacza się wysoką temperaturą dymienia (250 stopni Celsjusza), wyższą nawet niż
oliwa z oliwek czy
olej ryżowy, dzięki
czemu zapewnia stabilną, wysoką temperaturę podczas frytowania, smażenia czy pieczenia.4. Zawiera wyższy procent (72%) nienasyconych tłuszczów prostych niż
oliwa z oliwek (66,8%),
olej ryżowy (47%), czy
olej canola (58,2%).5. Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się korzystnie do prowadzenia zdrowej diety.6. Tłuszcze zawarte w
oleju z
awokado wspierają ciało w przyswajaniu dobroczynnych karotenoidów (przeciwutleniaczy), występujących w owocach i warzywach. Karotenoidy są one głównym dietetycznym źródłem witaminy A u człowieka, opóźniają procesy starzenia, wpływają korzystnie na nasze
tkanki. Dlatego nie zapomnij stosować naszego
oleju z
awokado w swoich sałatkach!7.
Olej z
awokado poprawia nawet kondycję skóry! Badania wykazały, że
olej z
awokado podwyższa poziom kolagenu w skórze i działa niczym najlepszy kosmetyk.