Wykonanie
Czy można przyrządzić coś dobrego i innego (niż typowy
schabowy z
ziemniakami :) na obiad i to w 15 minut? Można! Aż sama się miło zaskoczyłam, bo to chyba mój rekord :)Dzisiaj dalej ciut azjatycko, ale co
mogę powiedzieć - po prostu uwielbiam tę część świata!

Składniki (na 1 porcję):filet z
łososia (wielkość zależy już od Was :),warzywa (w moim przypadku mrożone, pokrojone w paseczki),
sos teriyaki - możecie przyrządzić samemu, jest mnóstwo przepisów i odmian, ja jednak bardzo polubiłam sos z firmy Blue Dragon, których skład jest dosyć korzystny :),pół
torebki ryżu,
olej /
oliwa z oliwek do podsmażenia.Czas przyrządzania obiadu jest równy z czasem gotowania
ryżu. Po wrzuceniu
torebki ryżu do wrzącej
wody, rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę
oleju lub
oliwy. Smażymy
łososia skórą do dołu. Następnie po około 4-6 minut (w zależności od grubości filetu) przewracamy na drugą stronę i odsuwamy na brzeg patelni. Na pozostałą połowę patelni wrzucamy warzywa i wszystko podsmażamy - w ten sposób obiad będzie gotowy znacznie szybciej (i będzie mniej zmywania po obiedzie!!! ;). Gdy
ryba i warzywa są już gotowe, wlewamy całą torebkę
sosu teriyaki i obtaczamy nim nasze pozostałe składniki. Sos musi odrobinę zgęstnieć i skarmelizować. Ja dodatkowo dodaję szczyptę
soli i
pieprzu, aby nieco zrównoważyć słodkawy smak sosu.Obiad jest naprawdę smaczny, a przede wszystkim zdrowy, szybki w przyrządzeniu i niedrogi, polecam! :)