300 g mąki orkiszowej150 g mąki pszennej450 ml letniej wody7 g drożdży instant1/2 szkl. otrąb pszennych1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl.]1/4 szkl.pestek dyni [ nie dałam]1 łyżka soli [ według mnie za dużo]1 łyżka cukrużółtko i mleko do posmarowania chlebaW misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce.Przypominam i zapraszam ..