Wykonanie
Chlebowe miseczki to coś co bez wątpienia zachwyci gości. Gulasz, czy żurek podany w
chlebku- świeżutkim, pachnącym, chrupiącym
chlebku-
zrobi dobre wrażenie. Kiedyś myślałam, że upieczenie takiego
chlebka jest trudne, a tu okazuje się, że wcale nie! Przepis znalazłam na Koltet.tv i przystąpiłam do działania ;-) Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do
chleba (polecam!) Oprócz upieczenia najróżniejszych rodzajów
chleba, można w niej usmażyć
konfitury, albo wyrobić
ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu można dowolnie uformować i upiec w zwykłym piekarniku. Właśnie w taki sposób, bez brudzenia rąk ;-), zrobiłam te Miseczki
chlebowe .Składniki:600g
mąki pszennej300ml ciepłej
wody2 łyżki
oliwyŁyżeczka
soli½ łyżeczki
cukru7g
drożdży instantŻółtkoŁyżka
mlekaWykonanie:Do pojemnika w maszynie do
chleba wlewamy
wodę,
oliwę, wsypujemy
sól,
cukier, przesianą
mąkę i
drożdże instant. Uruchamiamy program do mieszania i wyrastania
ciasta drożdżowego.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany
mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości
orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę
mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini
chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego
chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.Z ostudzonych
chlebków,
ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i
chlebowe miseczki są gotowe. Możemy podawać w nich gulasz, lub gęste zupy (np. żurek).
Chlebowe miseczki możemy oczywiście zrobić bez maszyny do
chleba, wtedy w misce mieszamy
mąkę z
wodą,
oliwą,
solą,
cukrem i
drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat posypany
mąką i dalej postępujemy jak przepisie powyżej.
