ßßß Cookit - przepis na Miseczki chlebowe

Miseczki chlebowe

nazwa

Wykonanie

Chlebowe miseczki to coś co bez wątpienia zachwyci gości. Gulasz, czy żurek podany w chlebku- świeżutkim, pachnącym, chrupiącym chlebku- zrobi dobre wrażenie. Kiedyś myślałam, że upieczenie takiego chlebka jest trudne, a tu okazuje się, że wcale nie! Przepis znalazłam na Koltet.tv i przystąpiłam do działania ;-) Od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do chleba (polecam!) Oprócz upieczenia najróżniejszych rodzajów chleba, można w niej usmażyć konfitury, albo wyrobić ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu można dowolnie uformować i upiec w zwykłym piekarniku. Właśnie w taki sposób, bez brudzenia rąk ;-), zrobiłam te Miseczki chlebowe .
Składniki:
600g mąki pszennej
300ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
Łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
7g drożdży instant
Żółtko
Łyżka mleka
Wykonanie:
Do pojemnika w maszynie do chleba wlewamy wodę, oliwę, wsypujemy sól, cukier, przesianą mąkę i drożdże instant. Uruchamiamy program do mieszania i wyrastania ciasta drożdżowego.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką, ciasto dzielimy na 4 równe części, z każdej odrywamy fragment wielkości orzecha laskowego, z których formujemy małe kuleczki. Każdy z czterech dużych kawałków ciasta rozpłaszczamy na kształt koła, zbieramy brzegi do środka jak sakiewkę, wyrównujemy, odwracamy na drugą stronę, znowu rozpłaszczamy z zbieramy brzegi do środka, jak sakiewkę. Formujemy kule, które nieco spłaszczamy i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, małe kulki, również tam kładziemy, całość przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Żółtko roztrzepujemy widelcem, dodajemy łyżkę mleka, i po wymieszaniu, smarujemy tym wyrośnięte mini chlebki. Smarujemy też małe kuleczki, które umieszczamy teraz na wierzchu każdego chlebka. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut.
Z ostudzonych chlebków, ostrym nożem, ścinamy wierzch, wydrążamy środek i chlebowe miseczki są gotowe. Możemy podawać w nich gulasz, lub gęste zupy (np. żurek).
Chlebowe miseczki możemy oczywiście zrobić bez maszyny do chleba, wtedy w misce mieszamy mąkę z wodą, oliwą, solą, cukrem i drożdżami. Wyrabiamy dłońmi, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przenosimy na blat posypany mąką i dalej postępujemy jak przepisie powyżej.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/miseczki-chlebowe.html