Wykonanie
Ezoterycznego spotkania przy piekarniku ciąg dalszy...Drugą propozycją Małgosi był
chleb na zakwasie z
dynią ..Mój chlebek nie był taki żółty jak Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek przed pieczeniem pestkami...ja akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu
chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli ..

2 szkl.
mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham]1 szkl.
mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej]1 szkl.
mąki żytniej chlebowej1/2 aktywnego zakwasu żytniego1 szklanka
wody6 łyżek
oliwy z
suszonych pomidorów [ dałam
olej kujawski ze smakiem]1/2 szkl. puree z dyni100 g pestek ze
słonecznika1 płaska łyżka
soliWszystkie składniki (oprócz
słonecznika) zmieszać w misce. Ciasto wyrabiać mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodać
pestki słonecznika i miksować tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki. Przełożyć ciasto do lekko naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią aluminiową. Odstawić do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin.
Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z foremki. Smacznego!






W Ezoterycznym spotkaniu spotkały się ze mną następujące osoby:Małgosia z blogu Smaki AlzacjiJustyna z blogu Mama i pomocnicyDobrawka z blogu
Bona A petitaJoanna z blogu Notatki kulinarneJoanna z blogu Różowa kuchniaAla z blogu Ala piecze i gotujeDorota z blogu Moje małe czarowanieDorota ponownie tutajIwona z blogu Ivka w kuchniAgata z blogu Kulinarne przygody GatityArletta strona fb Insulina