Wykonanie
Za chwilę napiszę, że ten
chleb piekę setny raz...ale jeszcze trochę do tej liczby brakuję choć
chleb jest tak dobry i świeży nawet po kilku dniach, że chce się do niego wracać :) Oczywiście metoda prób i błędów...chciałam być lepsza i upiec właśnie ten
dyniowy chlebek bez foremki więc dodałam więcej
mąki, ukręciłam, złożyłam a że godzina była późna nie chciało mi się czekać by odgazować, toteż
chleb wylądował w koszyku rozrostowym, worku i za oknem... drobne konsultację z Moniką i moja własna wola ciekawej
Gochy :) Miałam wielką nadzieje, że rano kiedy go stamtąd wyciągnę będzie ładny uśmiech na mojej buzi a tu pech bo mina skwaśniała na maksa!
chleb nawet nie drgnął ale czego się nie da uratować..jak to powiedziała sama Monika...nie takie
chleby się piekło! dodatek
wody napoił mój chlebek i wyrobiony przez kiciusia spoczął ponownie w... foremce niestety, ponieważ metoda walenia o stół nie pomaga przy
mące razowej..toteż nie było się można wyżyć :) chlebek pięknie wyrósł i wspaniale smakował...pewnie pszenna
bagietka z
dynią byłaby rewelacja na nasze podniebienia:)

cytuję za MonikąSkładniki:2 szklanki
mąki pszennej razowej1 szklanka
mąki pszennej chlebowej1 szklanka
mąki żytniej chlebowej1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego1 szklanka
wody6 łyżek
oliwy z
suszonych pomidorów ( dałam z
oliwek )1/2 szklanki puree z dyni100 g pestek ze
słonecznika1 płaska łyżka
soliPrzygotowanie
chleba:Wszystkie składniki (oprócz
słonecznika) zmieszaj w misce. Ciasto wyrabiaj mikserem przez kilka minut, aż będzie gładko odchodzić od ścianek. Na koniec dodaj
pestki słonecznika i miksuj tylko do momentu, aż ciasto wchłonie pestki.Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełóż do foremki keksowej, wyrównaj, przykryj folią aluminiową. Odstaw do wyrośnięcia na 4 – 7 godzin.
Chleb powinien przyrosnąć w tym czasie o jedną trzecią. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu lekko przestudź, wyjmij z foremki.Smacznego!