Wykonanie
Mufinki z
sodą i na drożdżach ... takich jeszcze nie robiłam...i musiałam wypróbować, a pomysł na takie połączenie znalazłam tutaj ..Mufinki były pyszne..ale jak dla mnie za słodkie...a może to dlatego, że zamiast musu z
jabłka dałam
dżem malinowy..Ta porcja ciasta wystarcza na 9 mufinek..więc jak ktoś chce zrobić więcej lub mniej to trza zmienić proporcje..ja oczywiście zrobiłam z większej porcji..

120 g
mąki pszennej75 g
miodu30 g
cukru pudru1 łyżeczka
sody50 g
orzechów włoskich150 g
musu jabłkowego20 g
drożdży1 łyżka
kardamonukilka kropli
olejku arakowego10 ml
olejuMiód,
cukier puder,
olej,
olejek arakowy,
sodę i
kardamon podgrzać na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Przelać do miski, dodać
mus jabłkowy (zrobiony z 1
jabłka) i wymieszać, żeby wszystko ładnie się połączyło. Dodać
drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na końcu dodać
mąkę i pokrojone
orzechy i dokładnie zmiksować [ mieszałam łyżką] .Napełnić
ciastem foremki na muffinki i zostawić na godzinę [ u mnie tylko 20 minut] do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.