Wykonanie
Zachciało mi się dziś na śniadanie racuchów. Tyle, że wieczorem smażyłam pączki i jakoś po tym zajęciu nie miałam już dziś ochoty na smażeninę, zapach tłuszczu itd. I wiecie na co wpadłam? Żeby te racuchy upiec. Zwyczajnie, jak
ciastka, w piekarniku. Tłuszczu tym samym w nich mało, tyle ile w
śmietanie i na posmarowanym
olejem papierze. Racuchy są całkiem inne, ma się wrażenie że jemy pieczony mus z
jabłek, smakują trochę jak legumina. Ciekawe i smaczne :)

Składniki na 6-8 sztuk :2 pełne łyżki
musu jabłkowego2 pełne łyżki gęstej
śmietany 18%2 pełne łyżki
mąki pszennej1 łyżeczka
cukru pudru5 g. świeżych
drożdży (drobno pokruszonych)Dodatkowo :
olej do natłuszczenia papieru
mleko do posmarowania
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do miski i ucieram łyżką, by powstała gęsta i jednolita masa. Przykrywam miseczkę i odstawiam ciasto na 20 minut w ciepłe miejsce, a następnie lekko mieszam. Na blaszkę wyłożoną papierem (natłuszczonym) wykładam po łyżce ciasta. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół) na ok. 10 minut, po tym czasie smaruję racuchy
mlekiem. Piekę jeszcze 10 minut, powinny się lekko zezłocić. Podaję gorące z
cukrem pudrem i
musem jabłkowym.
