Wykonanie
Dziś święto
chleba ...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi ..

230 g aktywnego zakwasu żytniego150 g letniego
mleka70 g letniej
wody25 g
oleju140 g
mąki żytniej jasnej400 g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli morskiej Prymat1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
drożdży instant w przypadku młodego zakwasuopcjonalnie roztrzepane
jajko do posmarowaniaDo miski wsypać
mąki,
drożdże,
sól i
cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując
mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną
mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty
chleb można posmarować
jajkiem i obsypać ziarnami lub lekko obsypać
mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z
wodą.Do nagrzanego wstawić
chleb.Piec 15 minut,po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.Po upieczeniu
chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży.