ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dziś święto chleba ...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u Danusi ..
230 g aktywnego zakwasu żytniego
150 g letniego mleka
70 g letniej wody
25 g oleju
140 g mąki żytniej jasnej
400 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka drożdży instant w przypadku młodego zakwasu
opcjonalnie roztrzepane jajko do posmarowania
Do miski wsypać mąki,drożdże,sól i cukier-wszystko wymieszać.Dodać wszystkie pozostałe składniki łącznie z zakwasem i wyrobić gładkie ciasto[można ręcznie lub w maszynie]Uformować kulę,przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.Po tym czasie krótko wyrobić leciutko podsypując mąką i uformować bochenek.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą.Do nagrzanego wstawić chleb.Piec 15 minut,po czym zmniejszyć temperaturę na 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.Po upieczeniu chleb wyjąć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.Z tej porcji można upiec dwa mniejsze lub jeden duży.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/10/1517-chleb-na-zakwasie.html