ßßß Cookit - przepis na Bułki maślane z miodem

Bułki maślane z miodem

nazwa

Wykonanie

Kolejny i udany wypiek z dodatkiem drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój mężulek wypił..] musiałam coś wykombinować...bo rozczyn rósł..i trza było działać dalej..tak więc zamiast maślanki dałam śmietanę wymieszaną z mlekiem..no i jak to u mnie czasem bywa ...coś zrobię nie tak..a mianowicie..maślankę trzeba było wymieszać z rozczynem..a u mnie [ jak widać na zdjęciu ]dodane jest razem ze wszystkimi składnikami..ja zrobiłam więcej mniejszych bułeczek niż podał p.Adam.
490 g mąki pszennej typ 500
10 g mąki żytniej typ 720
7 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instatnt
15 g masła
15 g miodu z polskiej pasieki
100 g maślanki
200 g wody
1 faza : rozczyn
200 g wody o temp 24oC
3 g drożdży instant
200 g mąki pszennej typ 500
Dokładnie rozprowadzić drożdże w wodzie , dodać mąkę .Wymieszać i włożyć do lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
2 faza - ciasto właściwe
403g rozczynu (cała faza poprzednia)
100g maślanki o temp 26-28oC
8 g soli
15g masła
15g miodu
10g mąki żytniej typ 720
290g maki pszennej typ 500
Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut do fermentacji wstępnej (leżakowanie).
Po tym czasie uformować 8 kształtnych kul i odłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Tuż przed włożeniem do piekarnika można naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskać wierzch bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekać w temp 210-220oC 5 minut, następnie dalej piec w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut.
Bułki dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1485-buki-maslane-z-miodem.html