Wykonanie
Kolejny i udany wypiek z dodatkiem
drożdży suszonych. Od jakiegoś czasu używam tylko drożdżesuszone i jestem zadowolona..Bułeczki maślane z
miodem są bardzo pyszne..polecam..a przepis podpatrzyłam u p. Adama .Moje nie wyglądają tak pięknie jak u pana Adama...ale były smaczne...ja z racji braku
maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój mężulek wypił..] musiałam coś wykombinować...bo rozczyn rósł..i trza było działać dalej..tak więc zamiast
maślanki dałam
śmietanę wymieszaną z
mlekiem..no i jak to u mnie czasem bywa ...coś zrobię nie tak..a mianowicie..
maślankę trzeba było wymieszać z rozczynem..a u mnie [ jak widać na zdjęciu ]dodane jest razem ze wszystkimi składnikami..ja zrobiłam więcej mniejszych bułeczek niż podał p.Adam.

490 g
mąki pszennej typ 50010 g
mąki żytniej typ 7207 g świeżych
drożdży lub 3 g
drożdży instatnt15 g
masła15 g
miodu z polskiej pasieki100 g
maślanki200 g
wody1 faza : rozczyn200 g
wody o temp 24oC3 g
drożdży instant200 g
mąki pszennej typ 500Dokładnie rozprowadzić
drożdże w wodzie , dodać
mąkę .Wymieszać i włożyć do lodówki na 6-8 godzin.Po tym czasie a przed przejściem do 2 fazy wyjąć rozczyn z lodówki i pozostawić do "ocieplenia" na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.2 faza - ciasto właściwe403g rozczynu (cała faza poprzednia)100g
maślanki o temp 26-28oC8 g
soli15g
masła15g
miodu10g
mąki żytniej typ 720290g
maki pszennej typ 500Do rozczynu dodać
maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące)
masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut do fermentacji wstępnej (leżakowanie).Po tym czasie uformować 8 kształtnych kul i odłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Tuż przed włożeniem do piekarnika można naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskać wierzch
bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekać w temp 210-220oC 5 minut, następnie dalej piec w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut.







Bułki dołączam do wrześniowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach" .