ßßß Cookit - przepis na Bułeczki na śniadanie

Bułeczki na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Pyszne, śniadaniowe bułeczki. Kolejny wspaniały wypiek, który dorzucam do mojej domowej piekarenki. Przepis znalazłam u Pana Adama, który ma wiele fantastycznych wypieków na blogu i ja z pewnością kilka z nich wypróbuję. Bułeczki świetnie smakują świeżo upieczone, podane z masłem i pomidorem, lub domowym dżemem. Na drugi dzień także są super. Koniecznie spróbujcie je upiec.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 490 g mąki pszennej typ 500
- 10 g mąki żytniej typ 720 (ja dałam orkiszową od Naturalnie Zdrowe)
- 3,5 g drożdży suszonych (użyłam od Naturalnie Zdrowe) lub 7 g świeżych
- 15 g masła
- 15 g miodu rzepakowego (użyłam od Miody Polskie)
- 100 g maślanki
- 200 g wody
- 8 g soli
Wykonanie:
Przygotowujemy rozczyn - w 200 g ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i dodajemy je do 200 g mąki pszennej, mieszamy i chowamy do lodówki na 6-8 godzin. Następnie wyciągamy i zostawiamy jeszcze na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Ja zarobiłam rozczyn rano przed pracą a resztę dokończyłam jak wróciłam. Następnie do rozczyny dodajemy maślankę o temperaturze 26-28 stopni i rozpuszczone masło, mieszamy. Dodajemy resztę mąki - 290 g i mąkę orkiszową lub żytnią, miód oraz sól. Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą (ja wyrabiałam ręcznie, ale możecie to zrobić w robocie). Odstawiamy ciasto na 15 minut a następnie formujemy 8 kulek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę, aby wyrosły. Tuż przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół, bułeczki nacinamy nożem i spryskujemy wodą, wkładamy od razu do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Studzimy bułeczki na kratce.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/06/bueczki-na-sniadanie.html