Wykonanie
Tak,na prawdę smaży się je na patelni. Jak dla mnie była to duża nowość, a ja lubię eksperymentować:). Warto było bo bułeczki wyszły pyszne! Niestety są to bułeczki
drożdżowe, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość na czas rośnięcia ciasta, lub tak jak ja przygotować ciasto dzień przed smażeniem. Gotowe, uformowane bułeczki wstawiłam do lodówki, a rano je wrzuciłam na patelnię i śniadanie gotowe.Polecam!Angielskie smażone
miodowe muffiny (16 szt.)Składniki:250 ml
mleka3 łyżki
masła3 łyżki
miodu250 ml ciepłej
wody (ok. 45 oC)7 g
drożdży instant2 łyżki
mąki kukurydzianej5 szklanek + trochę do posypania
mąki uniwersalnej1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:Wsyp
drożdże do szklanki z ciepłą
wodą i odstaw na 10 min, powinny pojawić się małe bąbelki.W małym rondelku podgrzewaj
mleko wymieszane z
masłem i
miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się
masła. Pozwól mieszance ostygnąć, dodaj
wodę z
drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.W misce miksera umieść 3 szklanki przesianej
mąki i miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wlewaj mieszankę
mleka z
drożdżami, a następnie powoli dosypuj pozostałe 2 szklanki
mąki. Miksuj,aż utworzy się jednolite i elastyczne ciasto.Gdy będzie zbyt suche dolej odrobinę
mleka, a gdy zbyt mokre dosyp łyżkę
mąki.Przełóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i ugniataj jeszcze około 3 minut, a następnie pozwól mu przez 5 minut odpocząć.Następnie zroluj je na kształt wałka o grubości 1,5-2 cm i potnij go na 16 równych kawałków. Połóż bułeczki na posypanym
mąką kukurydzianą papierze do pieczenia i przykryj szmatką. W tym momencie możesz wstawić je do lodówki jeżeli chcesz je smażyć następnego dnia rano (też urosną). Jeżeli smażysz je tego samego dnia, połóż je w ciepłym miejscu na 45 min, lub do momentu podwojenia przez nie swojej objętości.Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią (nie natłuszczaj jej).Delikatnie połóż na niej bułeczki pozostawiając
między nimi spore odstępy ( i uprzednio otrząsając je z nadmiaru
mąki kukurydzianej). Zmniejsz ogień do małego i smaż je około 8 minut z każdej strony, lub do momentu mocnego zarumienienia.Pozwól im ostygnąć na kratce przed podaniem.Smacznego!
Share the post "Angielskie smażone
miodowe muffiny
śniadaniowe (english muffins)"