ßßß Cookit - przepis na Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)

nazwa

Wykonanie

Tak,na prawdę smaży się je na patelni. Jak dla mnie była to duża nowość, a ja lubię eksperymentować:). Warto było bo bułeczki wyszły pyszne! Niestety są to bułeczki drożdżowe, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość na czas rośnięcia ciasta, lub tak jak ja przygotować ciasto dzień przed smażeniem. Gotowe, uformowane bułeczki wstawiłam do lodówki, a rano je wrzuciłam na patelnię i śniadanie gotowe.Polecam!
Angielskie smażone miodowe muffiny (16 szt.)
Składniki:
250 ml mleka
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
250 ml ciepłej wody (ok. 45 oC)
7 g drożdży instant
2 łyżki mąki kukurydzianej
5 szklanek + trochę do posypania mąki uniwersalnej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wsyp drożdże do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na 10 min, powinny pojawić się małe bąbelki.
W małym rondelku podgrzewaj mleko wymieszane z masłem i miodem, tylko do momentu rozpuszczenia się masła. Pozwól mieszance ostygnąć, dodaj wodę z drożdżami i całość delikatnie wymieszaj.
W misce miksera umieść 3 szklanki przesianej mąki i miksując na niskich obrotach końcówką do ciast, wlewaj mieszankę mleka z drożdżami, a następnie powoli dosypuj pozostałe 2 szklanki mąki. Miksuj,aż utworzy się jednolite i elastyczne ciasto.Gdy będzie zbyt suche dolej odrobinę mleka, a gdy zbyt mokre dosyp łyżkę mąki.
Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj jeszcze około 3 minut, a następnie pozwól mu przez 5 minut odpocząć.
Następnie zroluj je na kształt wałka o grubości 1,5-2 cm i potnij go na 16 równych kawałków. Połóż bułeczki na posypanym mąką kukurydzianą papierze do pieczenia i przykryj szmatką. W tym momencie możesz wstawić je do lodówki jeżeli chcesz je smażyć następnego dnia rano (też urosną). Jeżeli smażysz je tego samego dnia, połóż je w ciepłym miejscu na 45 min, lub do momentu podwojenia przez nie swojej objętości.
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią (nie natłuszczaj jej).
Delikatnie połóż na niej bułeczki pozostawiając między nimi spore odstępy ( i uprzednio otrząsając je z nadmiaru mąki kukurydzianej). Zmniejsz ogień do małego i smaż je około 8 minut z każdej strony, lub do momentu mocnego zarumienienia.
Pozwól im ostygnąć na kratce przed podaniem.
Smacznego!
Share the post "Angielskie smażone miodowe muffiny śniadaniowe (english muffins)"
Źródło:http://karmelowy.pl/angielskie-smazone-miodowe-muffiny-sniadaniowe-english-muffins