Wykonanie
210 ml
wody z
mlekiem (pół na pół)210 g
mąki pszennej (dałam 100 g pszennej razowej i resztę zwykłej pszennej)40 g
mąki żytniej2 łyżeczki suchych
drożdży instant1 łyżeczka
soli10 g
masła15 g
miodu80 g
muesli15 g
suszonych moreli, drobno posiekanych (nie dałam)Wykonanie:Wymieszać w misce suche składniki. Powoli wlewać
mleko z
wodą, dodać
miód. Ręcznie lub mikserem (ja robiłam mikserem) wyrobić ciasto - będzie dosyć lepkie i geste (dlatego dodawałam jeszcze trochę
mąki). Na końcu dodać
morele.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 40-60 minut.Z ciasta uformować bochenek i włożyć go do małej keksówki (ponieważ nie miałam małej kaksówki uformowałam owalny bochenek i włożyłam go do formy 26 cm na środek, tak żeby nie rozszedł się po bokach).Posypać wierzch otrębami/płatkami/mąką.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania 30-40 minut (mój rósł troszkę dłużej).Piekarnik nagrzać do 180 st C.Przed wstawieniem
chleba spryskać ścianki i dno piekarnika
wodą.Wstawić
chleb i piec ok. 30-40 minut.