Wykonanie
Ciasta
marchewkowego nie
jadłam, więc nie wiem jak smakuje takie ciasto...ale ten
dżem mi posmakował...podjadałam na ciepło prosto z garnka...
Marchewkę starłam , ale nie na tej tarce co trzeba, ale i tak pod koniec można użyć blendera i zmiksować..u mnie troszkę były wyczuwalne "drobne
nitki"
marchewki, ale jak dla mnie nie miało to znaczenia..bo
dżem i tak był smaczny...następnym razem dam ciut mniej
cukru, bo był troszkę za słodki, ale to kwestia smaku..pomysł na taki
dżem znalazłam tutaj.
0,4 kg
marchewki1 puszka
ananasów, razem z zalewą1
gruszka1 szkl.
cukruokoło 1,5-2 mieszanej łyżeczki przypraw [ dałam 1,5 łyżeczki
przyprawy do piernika Wodzisław ]2 łyżki
soku z cytrynyopcjonalnie:
rodzynki [nie dałam]
Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach,
ananasa pokroić w kostkę,
gruszkę obrać i też pokroić w kostkę.Wszystko przełożyć do garnka, dodać również
sok z ananasa. Sok z puszki po ananasach sprawi, że
marchewka nie będzie ciemnieć. Gotować, aż
marchewka zmięknie, a konsystencja będzie zadowalająca, w trakcie gotowania można użyć blendera. [ ja troszkę dolałam
wody, która i tak wyparowała, a
marchewka się nie przypalała, bo cała masa była bardzo gęsta].