Wykonanie
Miód rzepakowy dostałam od Aniołów z Anielskich Przysmaków , gdzie można zakupić nie tylko
miód..ale również
soki,
przetwory,
konfitury..Pierwszy raz mam do czynienia z
miodem z rzepaku..
miód ten jest słodki z lekką nutką goryczy..
Miód z racji mojego przeziębienia od razu "poszedł w ruch"..Gorące
mleko z
miodem..mimo tych upałów [a ja -zresztą nie tylko ja..mimo tych upałów jestem chora] ..jest idealne do picia..
Miód ten na pewno wykorzystam jeszcze do jakiegoś ciasta..ale trochę później...

Cytuję różne informacje o miodzie ,właściwościach..znalezione w internecie..
Miód rzepakowy zbierany jest na terenach czystych i ekologicznych czyli Kaszubach. Ma kolor jasno kremowy i jest bardzo gęsty. Działa pozytywnie na
serce i naczynia wieńcowe, choroby nerek, układ moczowy, wątrobę i
drogi żółciowe oraz stany zapalne dróg oddechowych. Można go dodawać do ciast.
Miód pozyskiwany z kwiatów rzepaku jest słodki, ale z gorzkawą nutą i odznacza się słomkowym kolorem. Zawiera
olejki eteryczne, goryczki, witaminy, aminokwasy i dużą ilość glukozy. Bardzo szybko ulega krystalizacji, pod której wpływem staje się niemal biały.
Miód rzepakowy ma właściwości detoksacyjne, jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości
miodu rzepakowego wykorzystuje się przy schorzeniach
serca, stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
Miód rzepakowy jest przykładem odmianowego
miodu wiosennego. Jest to odmiana bardzo popularna w naszym
kraju, a pozyskuje się ją w okresie masowego kwitnienia rzepaku, w ciągu około
trzech tygodni na przełomie kwietnia i maja.
Pola obsiane tą rośliną (Brasicca napus L.) stanowią dla pszczół bogate źródło zarówno
nektaru jak i pyłku kwiatowego.
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został
nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę
cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość
wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest
miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Zapach, zarówno
miodu płynnego (patoki) jak i skrystalizowanego (krupca), jest słaby, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Jednak jest on na tyle charakterystyczny, że wyczuwalny w miodach
pitnych nawet po 2 latach. Smak tego
miodu jest bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy.

W składzie
miodu rzepakowego, podobnie jak w
nektarze pochodzącym z kwiatów rzepaku, występują
olejki eteryczne, garbniki, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, witaminy z grupy B, K i C, kwas nikotynowy, cholina, a także kumaryna, saponiny, śladowe ilości alkaloidów. We frakcji flawonoidowej (w ilości powyżej 10% w odniesieniu do innych substancji) obecnie są kwercetyna, kemferol, apigenina. Według jednego z autorów
miód zawiera średnio 6,3 mg% (3-karotenu. Poza tym charakteryzuje się szczególnie niską zawartością związków mineralnych, lecz o znaczne] przyswajalności przez organizm. Należy do nich
między innymi żelazo, będące składnikiem hemoglobiny i transporterem tlenu w organizmie. Przyswajalność tego pierwiastka z
miodu wynosi około 63%.
Miód rzepakowy należy ponadto do
miodów bogatych w bor, tj. pierwiastek niezbędny do budowy
tkanki kostnej oraz właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Odpowiada on także za właściwe współdziałanie innych pierwiastków w organizmie. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej.
Miód rzepakowy zawiera prawie wyłącznie
cukry proste z przewagą glukozy. Według danych jednej z autorek w świeżym miodzie znajduje się prawie 47% fruktozy, około 51% glukozy i 0,2% sacharozy. Z innych
cukrów wymienić można dwucukier maltozę (około 5%) oraz trójcukier melecytozę (0,5%).
Miód rzepakowy należy poza tym do
miodów bogatych w składniki lotne z parą
wodną, nadające mu swoisty aromat. Według Rychlik i Doleżala należy do
miodów o niskiej aktywności antybiotycznej. Wskazują na to również badania własne i prowadzone w Oddziale Pszczelnictwa w Puławach. Wartości inhibinowe oznaczanych próbek
miodu mieściły się w zakresie 0-3. Jednak w zależności od pochodzenia i składu, zawartości
olejków eterycznych może okazać się bardziej aktywny. Potwierdzeniem tego jest doniesienie z Nowej Zelandii, którego autor stwierdził wysoką aktywność przeciwbakteryjną tej odmiany
miodu, wyrażoną współczynnikiem fenolowym 22,0.
Miód rzepakowy, jako popularna odmiana
miodu kwiatowego, ma szerokie zastosowanie w żywieniu i lecznictwie. Z uwagi na wysoką zawartość
cukrów prostych, łatwo przyswajalnych przez organizm, stanowi cenną odżywkę regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Jest także nieodzowny w codziennym odżywianiu, niezależnie od wieku.
Miód rzepakowy zaleca się zwłaszcza w geriatrii w postaci
napoju przygotowanego z 1 łyżki stołowej
miodu, rozpuszczonego w szklance przegotowanej i ostudzonej
wody.Duża zawartość
cukrów prostych, przede wszystkim glukozy i fruktozy, czyni go przydatnym w chorobach
serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia . Glukoza po wchłonięciu do krwiobiegu wzmacnia siłę skurczu osłabionego
mięśnia sercowego, a także rozszerza naczynia wieńcowe, przyczyniając się do lepszego zaopatrzenia
serca w tlen i składniki odżywcze. W dalszym efekcie usuwa
wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Podobną rolę w działaniu na
serce spełnia fruktoza. Uważa się, że
cukier ten szybciej ulega przemianom metabolicznym, dostarczając w krótszym czasie energii do pracy
mięśnia sercowego. Składniki, takie jak acetylocholina, potas i magnez również wpływają korzystnie na metabolizm
mięśnia sercowego, stabilizują ciśnienie
krwi i przyczyniają się do zahamowania procesu miażdżycowego. U chorych na dusznicę bolesną, którym podawano
miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia.Kolejną grupę schorzeń, w których wykorzystuje się cenne właściwości
cukrów prostych, są schorzenia wątroby i dróg żółciowych . Czynią one
miód rzepakowy łatwo przyswajalnym przez wątrobę. W ten sposób zwiększają jej zdolność do detoksykacji, czyli odtruwania organizmu. Polega ona na wiązaniu szkodliwych metabolitów z kwasem glukuronowym (powstającym z glukozy) i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z
nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem. Natomiast cholina obecna w miodzie usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego.
Miód rzepakowy ceniony jest także w leczeniu chorób z przeziębienia oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych na tle bakteryjnym, takich jak zapalenie gardła i zapalenie błony śluzowej nosa . Ponadto łagodzi kaszel i wzmaga odporność organizmu. W schorzeniu tych poleca się picie ciepłego
mleka z
miodem rzepakowym.
Miód ten jest również ceniony jako środek pomocniczy w schorzeniach nerek i układu moczowego. Jest on odpowiedni do tego typu schorzeń z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim
olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów.Podobne właściwości
miodu rzepakowego wykorzystuje się także w leczeniu schorzeń zewnętrznych . Stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran. Ponadto szybkie przyłożenie
miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.