Wykonanie
Przepis na idealne śniadanie: Kilka godzin wolnego czasu. Puchate, niezwykle delikatne placuszki, podane z ulubionymi
konfiturami. Do tego
kawa zbożowa (do której wróciliśmy po wielu, wielu latach :)) i ulubiony świeży
sok pomarańczowy. I dużo, dużo słońca, nawet kosztem prześwietlonych zdjęć. ;)Szkoda, że nie można tak codziennie... :)

źródło przepisu: www.mojewypieki.com1/2 litra kwaśnego
mleka (użyłam
maślanki)350 g
mąki pszennej (ew. jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodatkowo 2 łyżki)łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka50 g
cukru pudruolej do smażeniado podaniaulubione
konfitury (u nas pomarańczowa i śliwkowa)
cukier puderMąkę przesiać. Kwaśne
mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe)/maślankę rozmącić starannie z
jajkami i
mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać
sodę i
cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany
olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane
cukrem pudrem lub z
konfiturami.Smacznego!

