ßßß Cookit - przepis na Racuszki na maślance

Racuszki na maślance

nazwa

Wykonanie

Przepis na idealne śniadanie: Kilka godzin wolnego czasu. Puchate, niezwykle delikatne placuszki, podane z ulubionymi konfiturami. Do tego kawa zbożowa (do której wróciliśmy po wielu, wielu latach :)) i ulubiony świeży sok pomarańczowy. I dużo, dużo słońca, nawet kosztem prześwietlonych zdjęć. ;)
Szkoda, że nie można tak codziennie... :)
źródło przepisu: www.mojewypieki.com
1/2 litra kwaśnego mleka (użyłam maślanki)
350 g mąki pszennej (ew. jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodatkowo 2 łyżki)
łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
50 g cukru pudru
olej do smażenia
do podania
ulubione konfitury (u nas pomarańczowa i śliwkowa)
cukier puder
Mąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe)/maślankę rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/03/Racuszki-na-maslance.html