ßßß
źródło przepisu: www.mojewypieki.com1/2 litra kwaśnego mleka (użyłam maślanki)350 g mąki pszennej (ew. jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodatkowo 2 łyżki)łyżeczka sody oczyszczonej2 jajka50 g cukru pudruolej do smażeniado podaniaulubione konfitury (u nas pomarańczowa i śliwkowa)cukier puderMąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe)/maślankę rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami.Smacznego!
