Wykonanie
W mojej przesyłce z Kupca była
kasza gryczana..zastanawiałam się co z niej zrobić..i zrobiłam ciasto..tak , tak..ciasto z
kaszą gryczaną...przepis podpatrzony gdzieś w necie..
kaszy w cieście wcale nie czuć...i moje córki do tej
pory nie wiedzą z czym to ciasto..no ..teraz już jak przeczytają ten post to dowiedzą się na pewno....przed pieczeniem ciasta pochwaliłam się w pracy, że
będę robiła ciasto z
kaszą gryczaną..i było to zdziwienie i zaskoczenie, że z
kaszy gryczanej można zrobić ciasto..zresztą sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie..a wyszło całkiem smaczne ciasto..polecam..spróbujcie..20 dkg
kaszy gryczanej2
czekolady4
jajka15 dkg
cukru15 dkg
margaryny10 dkg
mąkiKaszę gryczaną w torebkach włożyć do wrzącej
wody .Gotować ok. 20 minut według przepisu na opakowaniu na niewielkim ogniu.Następnie wysypać
kaszę z woreczków i odstawić do ostudzenia. Dodać
cukier i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
Masło razem z jedną
czekoladą roztopić w garnuszku i dodać do ostudzonej
kaszy .Całość dokładnie wymieszać.
Jajka ubić ze szczyptą
soli na puszystą masę i dodać do masy z
kaszą .Wymieszać i przelać do wysmarowanej
masłem i obsypanej
kaszą manną lub
bułką tartą tortownicy o średnicy 21 - 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 - 45 minut. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną drugą
czekoladą.