Wykonanie
Dziś na obiad były pyszne kotlety mielone z
pieczarkami ..z dodatkiem
soli czosnkowej Prymat .
Sól czosnkowa zastępuje zwykłą
sól , ale ma charakterystyczny smak i zapach..kotleciki wyszły pyszne..70 dkg
mięsa mielonego1
cebula30 dkg
pieczarek1 czerstwa
bułka1 szkl.
bulionu2
jaja1 łyżka
mieszanki przypraw1 łyżeczka
soli czosnkowej Prymat
Cebulę i
pieczarki pokroić w kostkę i zeszklić na
oliwie.
Bułkę namoczyć w
bulionie.Do
mięsa wbić
jajka, dodać
sól i
przyprawy ,odciśniętą
bułkę i
pieczarki z
cebulą. Wszystko wymieszać.Z masy
mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący tłuszcz i smażyć.
Sól czosnkowa Prymat to
przyprawa o charakterystycznym smaku i zapachu. Jest idealnie zharmonizowanym połączeniem
soli jodowanej oraz mielonego
czosnku. Nieodzowna w kuchni ze względu na cieszące się popularnością połączenie
czosnkowego i słonego smaku. Może być oryginalnym składnikiem wielu smacznych potraw
mięsnych,
rybnych lub tych, przygotowanych na bazie warzyw.
Sól czosnkowa może być stosowana jako substytut zwykłej
soli kuchennej. Idealnie nadaje się do nacierania różnych gatunków
mięs, drobiu i ryb przed ich przyrządzeniem. Doskonała do aromatycznych
sosów, warzyw,
grzybów,
twarogów, past, sałatek a także do potraw z grilla. Znakomicie smakuje
sok pomidorowy wzbogacony słono -
czosnkowym smakiem. Nawet najprostszą kanapkę można urozmaicić, dodając do niej
soli czosnkowej. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na
sól wynosi 5 gramów.