Wykonanie
Parę dni temu robiłam mufinki z
budyniem..zostały tak szybko zjedzone, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia..dziś powtórka mufinek..tym razem w wykonaniu młodszej córki..Przepis znaleziony tutaj.
budyń waniliowy na 1/2 l
mleka400 ml
mleka3 czubate łyżki
cukruUgotować
budyń jak w przepisie, zmniejszając ilość
mleka do 400ml, by był gęściejszy. Odstawić do lekkiego przestudzenia (nie musi być zimne).300g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej (można dodać 1/2)szczypta
soli160g
cukru2 łyżki
kakao150g rozpuszczonego
masła lub
margaryny170ml
mleka2
jajkaDo jednej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Do drugiej miski wlać wszystkie składniki mokre,
jajka rozmieszać z
mlekiem za pomocą rózgi lub miksera, dodać rozpuszczone
masło, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, niedbale wymieszać łyżką. Mogą być grudki i nierówności. Do foremek wysmarowanych
masłem i posypanych
mąką, nakładać po łyżeczce ciasta muffinkowego i budyniu
czekoladowego,
budyń przykryć resztą ciasta i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 25 minut Po upieczeniu zostawić na kilka minut w formie, a
potem wyjąć i studzić na kratce. Gotowe można przełożyć do szczelnego naczynia, wtedy stają się jeszcze bardziej wilgotne.