ßßß Cookit - przepis na Paluchy z serem żółtym

Paluchy z serem żółtym

nazwa

Wykonanie

Moje paluchy nie wyglądają tak apetycznie jak u Zauberi, ale jak je upiekłam i wyjęłam z piekarnika córki zapytały ..czemu tak mało?
195 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą)
90 g mąki pszennej
6 g suchych drożdży lub 12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 duże jajko
65 g mleka
75 g 'water roux' (opis przygotowania poniżej) - dałam więcej
45 g roztopionego masła
Dodatkowo na posmarowanie paluchów:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
starty ser żółty np. cheddar
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić na 16 równych części, każda około 35 g. Uformować z nich podłużne, 12 - 15 cm paluchy. Ułożyć je na blaszce wyłożonej matą teflonową lub oprószonej mąką, w odległości 3 - 4 cm od siebie (można piec na blaszce do bagietek). Przykryć ściereczką na około 40 minut, odstawić do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem posypać serem (dodatkowo posypałam suszonymi liśćmi pietruszki i papryką). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Water roux:
Do garnuszka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą). Zalać 250 ml zimnej wody. Mieszając cały czas rózgą, podgrzewać na średnim ogniu, aż otrzymana emulsja zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65ºC (gęstość kaszki dla niemowląt). Zdjąć z palnika, ostudzić do temperatury pokojowej.
Z tych proporcji wyjdzie więcej 'water roux' niż jest potrzebne do wykorzystania w przepisie, ale można przechować w lodówce do 2 dni.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/05/627-paluchy-z-serem-zotym.html