Wykonanie
Od kilku dni żyjemy bez dostępu do internetu. Nie mam nic przeciwko, ale czasem się przydaje.. Zwłaszcza kiedy muszę przygotować coś do pracy. Trenuję cierpliwość i walczę z uzależnieniem:) I gotuję. Co prawda te brioszki zrobiłam na Sylwestra, ale teraz w okresie karnawału sprawdzą się bardzo dobrze. Pasują do zup- np. do barszczu czy wszelkiego rodzaju zup kremów, sprawdzą się także, jeśli podamy je np. do gulaszu. Są małe, zgrabne, szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej (można użyć
mąki chlebowej)pół łyżeczki
soli25 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukruok. 70 ml ciepłego
mleka1 duże
jajko40 g rozpuszczonego i ostudzonego
masła30 g startego
cheddaraWykonanie:
Drożdże zasyp
cukrem i zalej ciepłym
mlekiem. Odczekaj 15 minut aż zaczyn trochę podrośnie. W misce wymieszaj
mąkę,
sól i połowę
cheddara. Dodaj wyrośnięty zaczyn,
jajko i
masło. Wyrób ciasto- powinno odstawać od ręki, uformuj je w kulkę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na ok 1 godzinę lub do momentu aż podwoi objętość. Po tym czasie jeszcze raz je wyrób aż będzie elastyczne. Rwij małe kulki ciasta i formuj kuleczki. Formę na muffiny wyłóż papilotkami i każdą kulkę włóż do papilotki. Posyp resztą
startego sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok 15-20 minut aż brioszki będą rumiane. Podawaj po lekkim przestudzeniu do zup, gulaszy czy
sosów.Smacznego!