ßßß
Składniki:- 500g mąki pszennej chlebowej,- szczypta soli,- 60g masła,- 5 łyżek cukru,- 28g świeżych drożdży,- 3 jajka,- 250ml mleka(kruszonka)- 30-40g masła,- 40g cukru,- 3 łyżki mąki pszennej.Ze świeżych drożdży zrobić wcześcniej rozczyn. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier i wmieszać rozczyn. Dodać roztrzepane 2 jajka, mleko i roztopione masło. Wyrabiać 5-7minut, Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać niewielką ilość ciasta i formować kulki. Bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej mąką. Przykryć i dostawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonka. Piec w 200 st.C ok, 20-25 minut. (można przykryć foplią aluminiową podczas poieczenia)(kruszonka)Wszystkie składniki wyrobić między palcami, by powstała kruszonka.
Smacznego, Kasia ; )