Wykonanie
Składniki:- 500g
mąki pszennej chlebowej,- szczypta
soli,- 60g
masła,- 5 łyżek
cukru,- 28g świeżych
drożdży,- 3
jajka,- 250ml
mleka(kruszonka)- 30-40g
masła,- 40g
cukru,- 3 łyżki
mąki pszennej.Ze świeżych
drożdży zrobić wcześcniej rozczyn. Do miski wsypać
mąkę, szczyptę
soli,
cukier i wmieszać rozczyn. Dodać roztrzepane 2
jajka,
mleko i roztopione
masło. Wyrabiać 5-7minut, Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, odrywać niewielką ilość ciasta i formować kulki. Bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem lub oprószonej
mąką. Przykryć i dostawić do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu
bułki posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać kruszonka. Piec w 200 st.C ok, 20-25 minut. (można przykryć foplią aluminiową podczas poieczenia)(kruszonka)Wszystkie składniki wyrobić
między palcami, by powstała kruszonka.
Smacznego,
Kasia ; )