Wykonanie
Przepis na ta babkę znalazłam w jednej z książeczek Biblioteczki Poradnika Domowego..Babka drożdżowa łatwa..to fakt, ale strasznie długi czas rośnięcia- aż 7 godzin..Moja co prawda rosła krócej, musiałam i tak ją przyklepać, bo zaczynała uciekać z foremki..i tak dobrze, że rozłożyłam te ciasto do 2 foremek..a nie do 1..3 szkl.
mąki5 dkg
drożdży3/4 kostki
masła [ według mnie można dać mniej]3
jajka1 szkl.
cukru1 szkl.
mlekaskórka otarta z 1
cytrynybakaliesólDrożdże wymieszać z
cukrem, dodać
jaja,
masło rozpuszczone w bardzo ciepłym
mleku,
mąkę, skórkę i
bakalie.Starannie wymieszać , ale nie wyrabiać.Do formy wysmarowanej tłuszczem wyłożyć ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 7 godzin w ciepłym miejscu by wyrosło.Piec około 60 minut w średnio gorącym piekarniku.Babkę można polukrować lub posypać
cukrem pudrem.