Wykonanie

Zazwyczaj ciasta piecze się w prodiżu bądź w piekarniku. Można również piec w mikrofalówce, ale moje jest pieczone a raczej smażone na patelni.
mąka[około 25 dkg]1 duże
jajko1/2 szkl
cukru1/2 łyżki
miękkiej margaryny12 dkg
sera półtłustego1/2 łyżki
octu1/2 łyżki
sodyWyrobić ręcznie ciasto dodając tyle
mąki,żeby dało się wałkować.Podzielić na 12 części [najlepiej brać po kawałku ciasta i wałkować na cienki placek , ja dodatkowo wykrawałam kółko przy pomocy talerzyka i wyszło mi 12 takich placuszków] i piec pojedynczo na suchej patelni z obu stron.3 szkl
mleka3/4 szkl
cukrucukier waniliowy3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
margaryna2 szkl .
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym ,a resztę
mleka wymieszać z
mąką i
mąką ziemniaczaną .
Mleko z
mąkami wlać do gotującego się
mleka i zagotować cały czas mieszając. wystudzić.
Margarynę utrzeć stopniowo dodając ostudzony
budyń. Taką masą przekładamy usmażone placki i dowolnie dekorujemy.Najlepiej smakuje na drugi dzień , wtedy placki nasiąkną trochę masą budyniową.




Torcik z patelni zrobiony przez
Kasię .