ßßß Cookit - przepis na Mini torcik z patelni

Mini torcik z patelni

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj ciasta piecze się w prodiżu bądź w piekarniku. Można również piec w mikrofalówce, ale moje jest pieczone a raczej smażone na patelni.
mąka[około 25 dkg]
1 duże jajko
1/2 szkl cukru
1/2 łyżki miękkiej margaryny
12 dkg sera półtłustego
1/2 łyżki octu
1/2 łyżki sody
Wyrobić ręcznie ciasto dodając tyle mąki,żeby dało się wałkować.Podzielić na 12 części [najlepiej brać po kawałku ciasta i wałkować na cienki placek , ja dodatkowo wykrawałam kółko przy pomocy talerzyka i wyszło mi 12 takich placuszków] i piec pojedynczo na suchej patelni z obu stron.
3 szkl mleka
3/4 szkl cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 margaryna
2 szkl .mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym ,a resztę mleka wymieszać z mąką i mąką ziemniaczaną . Mleko z mąkami wlać do gotującego się mleka i zagotować cały czas mieszając. wystudzić. Margarynę utrzeć stopniowo dodając ostudzony budyń. Taką masą przekładamy usmażone placki i dowolnie dekorujemy.Najlepiej smakuje na drugi dzień , wtedy placki nasiąkną trochę masą budyniową.
Torcik z patelni zrobiony przez Kasię .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/mini-torcik.html