Wykonanie

Poznałam to danie na warsztatach drobiowych z polska-gotuje.pl Bardzo przypadły mi one do gustu a farsz był po prostu genialny. Są to pierożki z dość
ostrym ale bardzo prostym farszem z
kaczki. Podawane z
marchewką gotowaną z
imbirem.

Składniki:2
filety z kaczkiopakowanie
włoszczyznyopakowanie
marchewki w kostce2 gałązki świeżego
rozmarynuząbek
czosnkuświeży
imbir250g
masłaopakowanie
ciasta filonatka pietruszkitymianeksól,
pieprzMyjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach
masła, następnie dodajemy
czosnek utarty z
solą, rozmrożoną
włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki
rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż
mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
Ciasto filo kroimy na paski około 5-6cm. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym
masłem i kładziemy na niego drugi. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu i zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni około 20 minut.
Marchewkę w kostce podsmażamy na
maśle ze świeżym
imbirem i
ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki.