ßßß
Poznałam to danie na warsztatach drobiowych z polska-gotuje.pl Bardzo przypadły mi one do gustu a farsz był po prostu genialny. Są to pierożki z dość ostrym ale bardzo prostym farszem z kaczki. Podawane z marchewką gotowaną z imbirem.
Składniki:2 filety z kaczkiopakowanie włoszczyznyopakowanie marchewki w kostce2 gałązki świeżego rozmarynuząbek czosnkuświeży imbir250g masłaopakowanie ciasta filonatka pietruszkitymianeksól, pieprzMyjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.Ciasto filo kroimy na paski około 5-6cm. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem i kładziemy na niego drugi. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu i zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni około 20 minut.Marchewkę w kostce podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki.