ßßß Cookit - przepis na Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki

Pierożki z ciasta filo nadziewane farszem z kaczki

nazwa

Wykonanie

Poznałam to danie na warsztatach drobiowych z polska-gotuje.pl Bardzo przypadły mi one do gustu a farsz był po prostu genialny. Są to pierożki z dość ostrym ale bardzo prostym farszem z kaczki. Podawane z marchewką gotowaną z imbirem.
Składniki:
2 filety z kaczki
opakowanie włoszczyzny
opakowanie marchewki w kostce
2 gałązki świeżego rozmarynu
ząbek czosnku
świeży imbir
250g masła
opakowanie ciasta filo
natka pietruszki
tymianek
sól, pieprz
Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
Ciasto filo kroimy na paski około 5-6cm. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem i kładziemy na niego drugi. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu i zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopni około 20 minut.
Marchewkę w kostce podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/pierozki-z-ciasta-filo-nadziewane-farszem-z-kaczki