Wykonanie
Składniki16 przegrzebków2 ząbki
czosnku, startepęczek
natki pietruszki lub świeży
tymianeksól i
pieprz,
oliwa extra vergine,
masłoPrzygotowaniePrzegrzebki otworzyć nożem. Wyjąć
mięso z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć.
Czosnek obrać i posiekać.
Natkę pietruszki umyć i posiekać, oderwać liście z gałązek
tymianku.Na patelni rozgrzać 4 łyżki
oliwy extra vergine i łyżkę
masła, włożyć przegrzebki, smażyć bez przykrycia na dużym ogniu po minucie z każdej strony, doprawić
solą i
pieprzem, pod koniec dodać
czosnek. Posypać
natką lub
tymiankiem, wymieszać.Cztery muszle umyć, osuszyć i położyć na półmisku. Przegrzebki włożyć do muszli, skropić
sokiem z cytryny i zaraz podawać.