ßßß Cookit - przepis na Przegrzebki z patelni z czosnkiem

Przegrzebki z patelni z czosnkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
16 przegrzebków
2 ząbki czosnku, starte
pęczek natki pietruszki lub świeży tymianek
sól i pieprz, oliwa extra vergine, masło
Przygotowanie
Przegrzebki otworzyć nożem. Wyjąć mięso z muszli, oczyścić i dokładnie opłukać. Muszle odłożyć.
Czosnek obrać i posiekać. Natkę pietruszki umyć i posiekać, oderwać liście z gałązek tymianku.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy extra vergine i łyżkę masła, włożyć przegrzebki, smażyć bez przykrycia na dużym ogniu po minucie z każdej strony, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać czosnek. Posypać natką lub tymiankiem, wymieszać.
Cztery muszle umyć, osuszyć i położyć na półmisku. Przegrzebki włożyć do muszli, skropić sokiem z cytryny i zaraz podawać.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/przegrzebki/przegrzebki_z_patelni/przepis.html