Wykonanie


Jakiś czas temu przedstawiałam przepis na krem z
pomidorów, który przygotowałam dla TetraPak w ramach ich akcji karton zamiast konserwantów. Dzisiaj zdradzę Wam przepis, którego nauczyłam się na ostatnich warsztatach w Makro.Jeżeli więc szukasz fajnego przepisu na zupę krem, które pokocha Twoje dziecko to ten przepis jest właśnie dla Ciebie.Składniki:150g
pomidorów świeżych – sparzonych i obranych ze skóry500g
pomidorów pelatti70g
cebulikilka ząbków
czosnkukawałek
bagietki lub innej białej
bułkikilka listków
bazylii świeżej
śmietana 36% do dekoracji
wywar warzywny około 800mlłyżka
masłaNa
maśle szklimy pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę świeże
pomidory (bez miąższu) oraz
pomidory pellatti. Całość przesmażamy przez chwilę i zalewamy
wywarem. Gotujemy około 40 minut. Następnie dodajemy pokrojoną
bagietkę oraz posiekaną
bazylię. Wszystkie składniki miksujemy blenderem a następnie przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Dekorujemy
śmietaną lekko podbitą w pojemniku.