Wykonanie
Kiedy kupowałam książki na prezenty gwiazdkowe, dla Córki kupiłam ciekawą „Kuchnię z bukietem przypraw” Philippe Delacourcelle. Okazało się, ze Córka niedawno sama sobie kupiła tę książkę ( chodzimy do tej samej księgarni), więc z przyjemnością zostawiłam ją sobie. Zapomniałam o niej w świątecznym rozgardiaszu, a teraz ją przeglądam i jestem zachwycona aromatycznymi przepisami. Na pierwszy ogień poszły udka w herbacie z
cynamonem.4 udka, kacze lub z
kurczaka1
cebula1
marchewkakawałek
pora4 łyżki czarnej
herbaty4 laski
cynamonu30g
masła1 mała łyżeczka
mąki kukurydzianej
sólAutor zaleca udka od razu gotować w wodzie z warzywami i
przyprawami, ale ja chciałam , żeby było ciekawiej i najpierw podsmażyłam je na
maśle razem z pokrojonymi warzywami, dodając trochę
oliwy, żeby sie lepiej smażyły. Dopiero, gdy się zrumieniły, dodałam
wody, tyle, żeby były przykryte i dodałam
herbatę i
cynamon. Dusiłam niecałą godzinę do miękkości. Zaciągnęłam sos łyżeczką
mąki kukurydzianej rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wody.Jedliśmy te udka z
brązowym ryżem i salatką z
kapusty pekińskiej w
winegrecie. Smakowały wybornie – bardzo aromatyczne i takie – niecodzienne. Poza tym garbniki z
herbaty rozpuszczają tłuszcz, więc danie okazało się niezbyt kaloryczne. Smacznego!