Wykonanie
W końcu udało mi się zrobić tortille idealne. Po przeszukaniu blogów kulinarnych trafiłam na kwestię smaku i to właśnie tym przepisem się zainspirowałam.
Mogę szczerze powiedzieć, że przygotowywanie takiego obiadku to sama przyjemność, bo z
ciastem nie ma najmniejszych problemów. W końcu się nie klei, nie rozrywa, jest mięciutkie i elastyczne.Składniki na 10 tortilli:2,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)2 łyżki zimnego
masła3/4 szklanki gorącej
wody1/2 łyżeczki
soliMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i gorącą
wodę. Następnie wrzucamy zimne
masło i zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być miękkie i elastyczne.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je na godzinkę.Po tym czasie dzielimy je na 10 części i każdą cienko wałkujemy. Pieczemy je na dobrze rozgrzanej, suchej patelni , przez nie więcej niż 30 sekund z każdej strony.Następnie wkładamy do nich np. upieczone kawałki
kurczaka,
kukurydzę,
paprykę,
cebulę,
pora itp.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować tortille z
kurczakiem i warzywami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, A i E oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu; polepsza odporność i poprawia pracę układu odpornościowego,
mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, fosforu, potasu i magnezu.