Wykonanie

Terrinę robiłam juz kilka
razy. To danie na zimno ze zmiksowanego gotowanego
mięsa z dodatkiem
majonezu i naturalnej galatety lub rosołu z
żelatyną. Tym razem dodałam też zmiksowane duszone
pieczarki i kilka łyżek czerwonego
wytrawnego wina – smak okazał się bardzo ciekawy.
30 dkg gotowanego
mięsa ( drobiowe i wieprzowe)
1/2 szklanki naturalnej galarety wieprzowe
15 dkg duszonych
pieczarek3 łyżki
majonezu3 łyżki
czerwonego winasol,
pieprz świeżo mielony
tymianek,
gałka muszkatołowaMięso i
pieczarki miksujemy. Dodeajemy mieszając
majonez , rozpuszczoną zimną galaretę,
czerwone wino, mieszamy dokładnie i przyprawiamy do smaku. Wkładamy do pojemnika ( ja użyłam prostokątnej foremki i foremki od muffinek).Zastudzamy w lodówce, przed bwyjęciem zanurzamy foremki na kilka sekund w gorącej wodzie.
Zdjęcie nie za bardzo, ale padł mi komputer, a mężowskiego jeszcze nie rozgryzłam…
Bardzo dobrze smakowała z sosem koktajlowym i
ogórkami w
sosie sojowym. Smacznego !