ßßß
Bardzo lubię to danie i robię je, jak uda mi się znaleźć ładną chudą wołowinę. Przeważnie w małej ilości, bo dzieci go nie jedzą. Jako dodatki wybrałam cebulkę, korniszony ( domowe !) i marynowane grzybki, które dostałam od siostry.Sos tatarski, który można bez problemów kupić w sklepach jest jednym z ulubionych dodatków do kanapek moich dzieci. Chciałam zobaczyć, czy taki domowy wyjdzie mi nie mniej smaczny, tym bardziej, że zrobiłam go na bazie zrobionego własnoręcznie majonezu.TATAR20 dkg mielonej wołowinyżółtko3 łyżki oliwy2 korniszony, kilka grzybków marynowanychśrednia cebulasól, pieprz do smakuDo mięsa wbijam żółtko, wlewam oliwę, mieszam . Dodaję sól i pieprz i wyrabiam dokładnie na jednolitą masę. Układam kopczyk na talerzu, otaczam drobno pokrojoną cebulką, korniszonami i grzybkami. Każdy miesza to sobie na talerzu według gustu.Zostało mi pokrojonych grzybków i ogórków, dorobiłam więc nieco, dodałam marynowanej cebulki od korniszonów i zmieszałam z domowym majonezem.DOMOWY SOS TATARSKIszklanka domowego majonezukilka grzybków marynowanychkilka plastrów marynowanej cebuli2 korniszonypieprz świeżo zmielonyWarzywa drobno siekam, odcedzam dokładnie na sitku. Mieszam z majonezem i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.Sos cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż ten ze sklepu.Smacznego !