Wykonanie

Bardzo lubię to danie i robię je, jak uda mi się znaleźć ładną chudą
wołowinę. Przeważnie w małej ilości, bo dzieci go nie jedzą. Jako dodatki wybrałam
cebulkę,
korniszony ( domowe !) i
marynowane grzybki, które dostałam od siostry.
Sos tatarski, który można bez problemów kupić w sklepach jest jednym z ulubionych dodatków do kanapek moich dzieci. Chciałam zobaczyć, czy taki domowy wyjdzie mi nie mniej smaczny, tym bardziej, że zrobiłam go na bazie zrobionego własnoręcznie
majonezu.TATAR20 dkg mielonej
wołowinyżółtko3 łyżki
oliwy2
korniszony, kilka
grzybków marynowanychśrednia
cebulasól,
pieprz do smakuDo
mięsa wbijam
żółtko, wlewam
oliwę, mieszam . Dodaję
sól i
pieprz i wyrabiam dokładnie na jednolitą masę. Układam kopczyk na talerzu, otaczam drobno pokrojoną
cebulką,
korniszonami i
grzybkami. Każdy
miesza to sobie na talerzu według gustu.Zostało mi pokrojonych
grzybków i
ogórków, dorobiłam więc nieco, dodałam
marynowanej cebulki od
korniszonów i zmieszałam z domowym
majonezem.DOMOWY
SOS TATARSKIszklanka domowego
majonezukilka
grzybków marynowanychkilka plastrów marynowanej
cebuli2
korniszonypieprz świeżo zmielonyWarzywa drobno siekam, odcedzam dokładnie na sitku. Mieszam z
majonezem i doprawiam świeżo zmielonym
pieprzem.Sos cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż ten ze sklepu.Smacznego !