Wykonanie
Receptur na
sos tatarski jest wiele , w mojej rodzinie nigdy się go nie robiło , ale ja zakochałam się w nim goszcząc u koleżanki , jeszcze w dzieciństwie . Oczywiście mimo swoich nastu lat , wzięłam przepis od jej mamy i zaczęłam przygotowywać , na początku często , teraz już tylko od święta . Nadal w ten sam sposób , podobno przepis jest w ich rodzinie od lat i w każdym pokoleniu robią go tak samo..jedno jest pewne ,
sos jest najlepszy jaki znam 😉

Składniki :6 marynowanych podgrzybków3
żółtka z
jajka gotowanego na twardo4-5
korniszonów1 mała
cebula1 łyżka , czubata
kaparów ( używam takich
polskich z nasion nasturcji , które robię latem )5 czubatych łyżek bardzo gęstego
majonezusól ,
pieprz do smaku


Podgrzybki siekamy drobniutko , wykładamy na sitko do odcieknięcia .
Korniszony siekamy równie drobno co
grzyby i także wrzucamy na sitko ,żeby odsączyć sok .
Żółtko jajka siekamy , przekładamy do miseczki i dodajemy posiekaną jak najdrobniej
cebulkę oraz
kapary . Odsączone
ogórki i
grzybki dorzucamy do miski z pozostałymi składnikami , dodajemy
majonez ,
sól i
pieprz do smaku , mieszamy dokładnie i odstawiamy na przynajmniej 2 godziny , a najlepiej na całą noc do lodówki ,żeby smaki się przegryzły . Gotowe , teraz już tylko
jaja lub
biała kiełbasa i wcinamy 😉 Zamknięty w słoiku
sos tatarski , spokojnie może stać w lodówce nawet do 4 dni .
