Wykonanie

Dziś szybki deser i szybki wpis, bo
jadę na spotkanie blogowe do Poznania. Szczegóły opiszę niebawem, zdradzę tylko, że będziemy jedli po ciemkuA deser zrobiłam wczoraj na podwieczorek na poprawę humorów w mroźny dzień. Małe herbatniczki przełożyłam
kremem czekoladowo- piernikowym, który robiłam na Święta i ocalał jeden słoiczek, polałam po wierzchu
polewą czekoladową i ozdobiłam połówkami
nerkowców. Szybkie i pyszne, można przełożyć
ciastka dowolnym
kremem czekoladowym.Przy okazji przypomnę mój przepis na
polewą czekoladową, którą robię na bazie
kakao. Z czasów reglamentacji
słodyczy ( a pamiętam je ) został mi bowiem szacunek do
czekolady i rzadko ją rozpuszczam na polewę, wolę zrobić tak, jak dawniej. Tym razem wyszła mi wyjątkowo piękna, pyszna i błyszcząca.małe
herbatnikikrem czekoladowo-piernikowy
orzechy nerkowcepolewa czekoladowa :1/2 kostki
masła lub dobrej
margaryny1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżki
kakaołyżka
mąki ziemniaczanejdowolny aromatWszystkie składniki oprócz
mąki ziemniaczanej i aromatu wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy dowolny aromat ( może być też łyżeczka
likieru albo
wiśniówki), wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i szybciutko mieszamy, żeby nie było grudek. To zapobiega pękaniu polewy na cieście i nadaje jej piękny połysk.Smarujemy ciasto lub
ciastka gorącą polewą , studzimy w temperaturze pokojowej,
potem możemy włożyć je do lodówki.Jak już wspomniałam, smarowałam
ciastka kremem piernikowym, składałam po dwa ,
potem polałam gorącą polewą i ozdobiłam połówkami
nerkowców.Pyszny deserek i szybki, polecam z dowolnym
kremem czekoladowym.Smacznego !