Wykonanie

Akurat na Gwiazdkę mam dużą przyjemność wypróbowania do świątecznych wypieków
czekolad i
kakao Horeca Select , które są dostępne w
sieci Makro .Są to
biała czekolada Cioccolato bianco i ciemna
czekolada Cioccolato fondente extra . Ta ostatnia zawiera 60 %
kakao. Obydwie są doskonałej jakości i nadają się świetnie do wykorzystanie przy wypiekach. bez problemów się rozpuszczają ( ja to robiłam w mikrofalówce, co stałych czytelników mojego bloga pewnie nie zdziwi). Nie zostawiają grudek i nie trzeba się bardzo spieszyć z ich użyciem do wypieków, bo są płynne po rozpuszczeniu i nie ulegają ponownemu zestaleniu.Oprócz tego do mojego sernika użyłam ciemnego Cacao Amaro, produktu dedykowanego cukiernikom ( tak samo, jak wspomniane wyżej
czekolady) .Myślę, że amatorzy dobrej jakości wypieków domowych też się ucieszą z efektów jego wykorzystania.
Czekolady są podzielone na duże kostki, można sobie z kilogramowej dużej porcji wygodnie odłamać, ile nam potrzeba. Aha, same w sobie też doskonale smakują, więc jeśli chcecie przeznaczyć je tylko do wypieków, to pilnujcie ich przed domowymi łasuchami – mnie otwarte
czekolady zaczęły znikać w tajemniczy sposób i zapewne nie była to
wina domowych kotów ani tym bardziej myszy, bo jak są koty w domu, to ich nie ma 😉
Kakao Amaro zawiera aż 22% tłuszczu, a to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego prawdziwe
kakao w czystej postacie jest gorzkie w smaku i ma ponad 20% tłuszczu. Zazwyczaj w sklepach znajdujemy
kakao modyfikowane o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub mieszanki, w których beztłuszczowa część miazgi
kakaowej zawiera min 9,5%
kakao. Resztę stanowią dodatki:
cukier, glukoza,
mleko w proszku itp. W przeciwieństwie do nich
kakao Amaro jest gwarancją idealnej, ciemnobrązowej barwy i prawdziwego
kakaowego smaku .Przepisy na wykorzystanie
czekolad dostępnych w
sieci Makro możemy znaleźć na stronie projektu Makro Inspiracje – o tutaj – klik, klik .Tyle o
czekoladzie i
kakao, przejdźmy do gwoździa programu, czyli sernika na zimno z
białą czekoladą . Wybrałam taki deser, bo można w nim wykorzystać wszystkie opisywane przeze mnie powyżej produkty. Jest improwizowany, jak większość moich przepisów. Zrobiłam go troszkę w stylu tiramisu, jednego z moich ulubionych deserów.

Najpierw może przypomnę , w jaki sposób bezpiecznie roztopić
czekoladę w mikrofalówce, bo z tym często są problemy. Stali i dawni czytelnicy mojego bloga wiedzą, że lubię w kreatywny sposób używać tego urządzenia, przez niektórych mocno hejtowanego. Teraz jednak myślę, że się przyda , bo roztapianie
czekolady jest w niej bardzo wygodne
Pisałam już o tym na blogu, jednak
czekolada Ciocolato fondente extra i biała Ciocolato bianco dostępne w
sieci Makro wymagały nieco wyższej mocy mikrofali do topnienia, więc przypomnę dokładnie jak to zrobić, krok po kroku :JAK BEZPIECZNIE ROZTOPIĆ
CZEKOLADĘ W MIKROFALÓWCEPo pierwsze – niska moc, najlepiej 400 lub 300 W ( 200 służy do rozmrażania). Topienie
czekolady na wysokiej mocy kończy się spaleniem jej a czasem i naczynia.Po drugie – naczynie szklane lub ceramiczne, nigdy plastikowe – potrafi się spalić razem z
czekoladą. Ja roztapiam
czekoladę w żaroodpornych miseczkach.Po trzecie – etapami, mieszając w międzyczasie. Najpierw kładziemy połamane kawałki
czekolady do miseczki i przez pierwsze trzy minuty możemy nie zaglądać do niej.
Potem nastawiamy kuchenkę na minutę i po każdej minucie mieszamy, dokładnie aż do skutku. Trudno określić ile minut to będzie trwało, bo to zależy od ilości
czekolady i właściwości kuchenki. Wbrew pozorom ich parametry nie zawsze są identyczne i każdą kuchenkę trzeba „wyczuć”.
Czekolady Horeca Select stopiły mi się idealnie, bez żadnych grudek i bez tendencji do ponownego zastygania.spód :150 g ciemnej
czekolady Ciocolato fondente extra Horeca Selact100g
masłajajko3/4 szklanki
mąki pełnoziarnistej1/3 szklanki
cukru ( najlepiej brązowego)Masa serowa :750 g
twarogu sernikowego ( dobrej jakości z wiaderka lub mielony)3-4 łyżki
cukru-pudru80 g
masła200 g
czekolady Cioccolato bianco Horeca select1-2 łyżki
likieru Amaretto2 łyżki
żelatyny i 1/4 szklanki
mlekaCacao Amaro Horeca Select do posypaniaNajpierw zabieramy się za spód – roztapiamy ciemną
czekoladę Cioccolato fondante extra opisanym wyżej sposobem lub w kąpieli
wodnej. Najlepiej od razu przy topieniu dodać do niej
masło i stopić razem. Studzimy mieszając.
Jajko miksujemy z
cukrem aż się lekko napuszy. Zmniejszamy obroty miksera i dosypujemy
mąkę ,
potem stopniowo dolewamy masę
czekoladowo maślaną i dalej miksujemy na niedużych obrotach aż do połączenia składników.Ciasta z tego wychodzi niewiele, ale ma ono stanowić tylko bazę sernika, spód ma być cienki – takie są wymagania moich dzieciRozprowadzamy ciasto na dnie natłuszczonej tortownicy ( ja mam o średnicy 24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C kilkanaście minut. Studzimy.Do masy serowej rozpuszczamy
białą czekoladę Ciocollato bianco samą, bez
masła – wierzcie mi, nie będzie z tym problemów . Sposobem takim , jak powyżej napisałam, albo w kąpieli
wodnej.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem-pudrem.
Potem stopniowo dodajemy miksując po łyżce
twarogu i stopionej
czekolady, aż wszystko ładnie się połączy w gładką masę. Na koniec dolewamy
Amaretto.
Żelatynę moczymy w 3 łyżkach przegotowanej zimnej
wody na 5 minut.
Potem zalewamy zimnym
mlekiem , wstawiamy do mikrofalówki na 300 w na minutę, energicznie mieszamy i gotowe. Możemy też namoczoną
żelatynę zalać gorącym
mlekiem i rozpuścić mieszając równie energicznie. Wtedy jednak trzeba ją wystudzić, zanim dodamy ją do masy serowej.Dolewamy do masy rozpuszczoną i zimną
żelatynę powoli i mieszamy delikatnie. Teraz możemy ją wlać do tortownicy na podpieczony spód i wstawić do lodówki aby zastygła. Na kilka godzin a najlepiej na noc .Gotowy już sernik posypujemy przez sitko Cacao Amaro, które jest gorzkie i doskonale złamie słodki smak
czekoladowego zimnego sernika.Smacznego !