Wykonanie
Bardzo lubię sałatki z
porem w roli głównej i kombinuję z nimi na różne sposoby. Ostatnio dodałam porowi do towarzystwa smakowity
seler naciowy – też jedno z moich ulubionych
sałatkowych warzyw . Do tego klasyczne
porowe dodatki –
jabłko i
kiszony ogórek.Po Świętach staram się zbić wagę, więc jako sos dałam
jogurt z odrobiną
musztardy. Ale smakuje też dobrze z
majonezem lub z
miksem majonezowo-
jogurtowym. Przejdźmy do konkretów:biała i jasnozielona część
pora3
łodygi selera naciowego2
jabłka3
kiszone ogórkisól,
pieprz czarny i
ziołowy,
tymianekjogutr naturalny i łyżeczka
musztardyPora kroimy w półplasterki i dobrze płuczemy na durszlaku. Odsączamy i przesypujemy
solą, odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękł.W tym czasie kroimy
seler naciowy w plasterki,
jabłka ze skórką i
kiszone ogórki w drobną kostkę. Mieszamy wszystko, dodajemy
pieprze i
tymianek ( ile kto lubi). Polewamy
jogurtem i dodajemy
musztardę do smaku. Po wymieszaniu wstawiamy do lodówki na conajmniej 15 minut do „przegryzienia się”.
Sałatka jest pyszna do
wędlin i
mięsa. Można podać na karnawałowej imprezie, a w wersji z
jogurtem dołączam ją do potraw zdrowych i dietetycznych.Zdjęcie jest poniekąd historyczne – niedawno znalazłam tę fioletową miseczkę, ulubioną mojej Córki, rozłupaną obok kosza na śmieci. Sprawca anonimowy, może chciał zgonić na koty… Oj, dużo fajnych sałatek jedliśmy z tej miseczki… Będzeimy ją długo wspominać…Smacznego!
