ßßß Cookit - przepis na RYBA PO GALICYJSKU

RYBA PO GALICYJSKU

nazwa

Wykonanie

Niedawno mój mąż „upolował” w sklepie tuszki z flądry. To bardzo smaczna ryba i właśnie zastanawiałam się, jak ja zrobić, kiedy dziś rano zobaczyłam nową akcję – Kuchnia żydowska. Sięgnęłam więc po książkę kucharską ” La cuisine des Juifs polonais” ( Kuchnia Żydów polskich), którą dostałam kiedyś, aby doskonalić znajomość francuskiego i sztuki kulinarnej jednoczesnie. Flądry na karpia po żydowsku nie miałam zamiaru przerabiać, ale znalazłam przepis na rybę po galicyjsku, do której miałam wszystkie składniki. Podaję go więc:
Kilka niedużych rybich tuszek
2 duże cebule
olej
gałązki pietruszki
sól, czosnek, estragon
białe wino ( opcjonalnie)
Sprawione rybie tuszki natrzeć solą roztartą z czosnkiem i zostawić na 10 minut. Cebulę zrumienić na oleju. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i ułożyć w nim ryby, posypując estragonem i przekładając gałązkami pietruszki. Oryginalny przepis poleca skropić ją sokiem z cytryny – ja skropiłam białym winem i to dość obficie. Na wierzch rozłożyć usmażoną cebulę wraz z olejem, na którym się smażyła. Piec pod przykryciem w piekarniku około pół godziny w 160 C z termoobiegiem, lub 180 C bez. W międzyczasie można zajrzeć i polać wytworzonym sosem. Taka ryba jest bardzo delikatna i smaczna. Podawać z ziemniakami i surówką, najlepiej z ogórków. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/ryba-po-galicyjsku