Wykonanie
Na pomysł zrobienia tego „dzieła” wpadła moja młodsza córka, ogladając ze mną ” Julie gotuje” na kuchni tv. Julie robiła
trufle czekoladowe ze stopionej
czekolady i
wiórków kokosowych. Córka na to : a gdyby zrobić to z
białej czekolady i włożyć w środek migdały?Postanowiłyśmy zrobić takie niby Rafaello. Muszę przyznać, że w smaku jest podobne do oryginału, a smakuje lepiej, bo zrobione samodzielnie… Podaję przepis:
KOKOSOWE KULKI200 g
białej czekoladypół szklanki
śmietany ( ja dałam 18%)2 łyżki
masłaok.250 g
wiórków kokosowychok.20
migdałów ,
pistacji lub innych
orzechówaromat migdałowyCzekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski żaroodpornej, dodać
śmietanę i
masło. Wstawić do kuchenki na 200 W ( inaczej źle się rozpuści !) najpierw na 5 min, zamieszać,
potem na kolejne 2-3 minuty, sprawdzać mieszając aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić, dodac
aromat migdałowy. Do ciepłej masy wsypywac mieszająć
wiórki kokosowe ( ok 200 G), tak długo, az nie będzie już widać płynnej masy. Zostawić kilka minut, aby wiórki nasiąknęły masą.Jeśli wykorzystujemy
migdały, należy je sparzyć i obrać ze skórki. Ja dałam
nerkowce, bo je bardzo lubimy. Nabieramy dłonią trochę masy kokosowej ( tak, żeby powstała kulka wielkości
orzecha włoskiego), wkładamy
migdał lub
orzech, formujemy kulkę i otaczamy ją jeszcze w wiórkach
kokosowych. Nie jest to czynność łatwa, masa lepi się do rąk i nie
daje się łatwo formować. Mnie kształt kulki uzyskiwała dopiero przy otaczaniu, córci szło trochę lepiej. Te formowane później , były łatwiejsze do zrobienia, więc może za bardzo sie pospieszyłam.Z tej ilości wychodzi ok. 20 kulek.Zostawić je do całkowitego ostudzenia,
potem wstawić do lodówki, żeby stężały, dalej można je trzymac w temperaturze pokojowej ( i tak długo się nie utrzymają).Doskonałe do porannej
kawy ( właśnie wypróbowałam) , dobrze też smakują przegryzane
truskawkami. Smacznego!