ßßß

Czasami zamiast lepić pierogi, robię jeden duży pieróg drożdżowy w keksówce. Pracy mniej, a efekt równie smaczny. Tym razem jako nadzienie wykorzystałam ugotowane mięso z zupy i duszone pieczarki.Ponieważ pieróg formą i rodzajem ciasta przypomina chlebek, dołączam go do akcji „Domowe pieczywo w godzinę”.ok. 400 g mąki25 g drożdżyłyżeczka cukrupół łyżeczki soli1 jajko3 łyżki olejuszklanka letniej wodyok. 30 dkg mięsa ugotowanego w zupie ( drobiowe i wieprzowe)ok. 20 dkg duszonych pieczarekcebulasól, pieprz, majeranek, tymianekDo drożdży dodałam łyżeczkę cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej wody, rozmieszałam i posypałam łyżką mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.Do miski wsypałam mąkę, posoliłam, w to wlałam rozczyn, resztę wody, jajko, olej. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, na około pół godziny.Cebulę pokroiłam i zeszkliłam na oleju , potem wystudziłam . Mięso zmiksowałam i dodałam do cebuli razem z odcedzonymi pieczarkami. Doprawiłam solą, pieprzem i ziołami.Przełożyłam większą część ciasta do natłuszczonej keksówki, położyłam na nim farsz i przykryłam resztą ciasta ( dobrze się rozprowadza, nie trzeba wałkować) . Postawiłam formę w ciepłym miejscu, żeby wszystko podrosło, tak z 5 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Wystudziłam nieco na mokrej ściereczce, żeby łatwiej wyjąć. Gorący kroił się z trudem, reszta , która zdążyła ostygnąć – już bez problemu.Zjedliśmy go z czerwonym barszczykiem ugotowanym na mięsie i sałatką na bazie pekinki. Był to bardzo pyszny obiad.Smacznego !