Wykonanie

Przez ostatnie kilka dni miałam wszystkie dzieci w domu i wykorzystaliśmy tę okazję, by awansem uczcić zbliżające się urodziny mojego syna, okrągłe z resztąSpecjalne okazje wymagają ekstra oprawy, więc zrobiłam nieco lżejszą wersję
tortu węgierskiego, który w naszej rodzinie uświetnia ważne uroczystości.Wersja jest lżejsza ze względu na masę – jest nie mniej smaczna , ale uproszczona i nie tak bardzo pracochłonna. W tej chwili to dla mnie ważne, bo wakacje miałam bardzo intensywne i właściwie nie bardzo kiedy miałam odpocząć, zwolniłam więc tempo by złapać nieco oddechu…
Biszkopt taki, jak tutaj500 ml
śmietanki 30 %2-3 łyżki
cukru-pudru2 łyżki
żelatyny i 1/4 szklanki
mleka2 łyżki
kakaowiśnie z
alkoholutarta czekolada do posypania,
galaretka do ozdoby
Biszkopt po wystudzeniu przekroiłam na dwie części i pierwszą z nich włożyłam z powrotem do tortownicy i zamknęłam.
Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach
wody na pięć minut. Zalałam
mlekiem i wstawiłam do mikrofalówki na 300 W , na minutę. Zamieszałam intensywnie, wstawiłam jeszcze na kilkanaście sekund, wtedy już dobrze się rozpuściła.
Śmietankę z
cukrem-pudrem ubiłam na sztywno, dodałam rozpuszczoną
żelatynę, wymieszałam dokładnie. Podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam
kakao i odcedzone z
alkoholu wiśnie.Tę część rozłożyłam na pierwszej połowie
biszkoptu, nałożyłam na nią drugą. Wierzch posmarowałam białą masą, którą wyrównałam i ozdobiłam
wiśniami z
syropu oraz
galaretką malinowo-
porzeczkową. Wstawiłam tort do lodówki, zastygł bardzo szybko.Nie mam zdjęcia całego
tortu, bo jedliśmy go przed wyjazdem Solenizanta i jego siostry więc nie było czasu na fotografowanie. Nie mogłam też w pośpiechu znaleźć
łopatki do
tortu, mam nadzieję, że nie zniknęła przy okazji niedawnych porządków w kuchni… jeśli tak, to poszukam nowej na https://www.bellodecor.com.pl/kuchnia/akcesoria-do-kuchni . Torcik smakował nam nie mniej, niż klasyczna wersja. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz, może też z małymi modyfikacjami – jest doskonały na specjalne okazje.Smacznego !