Wykonanie
Krewetki duszone z warzywami w
białym winie wydały mi się dobrą potrawą na Walentynki. Zastanawiając się na doborem warzyw do nich postawiłam na „trójcę”, znaną z programu Esencja smaku Emerila –
seler naciowy,
marchewka i
cebula, tworzące razem harmonijny smak. Jednak w te mrozy nie mogłam nigdzie w pobliżu znaleźć
selera naciowego i zastąpiłam go białymi częściami
kapusty pekińskiej – podobnymi w smaku i konsystencji. Smak wyszedł bardzo ciekawy.250 g
krewetek koktajlowychduża
marchewkacebulabiałe części z dwóch liści
kapusty pekińskiejoliwa¾ szklanki
białego winasól morska,
pieprz ziołowy,
imbir,
estragonNa rozgrzaną
oliwę wrzucam pokrojone drobno warzywa i smażę do al dente. Wtedy wrzucam
krewetki, chwilę smażę, wlewam
białe wino i duszę około 5-7 minut, dodając
przyprawy. Gdy
krewetki są miękkie – potrawa gotowa.Od
wina i przypraw rozszedł się po domu taki zapach, że nie miałam szans na zrobienie zdjęcia całej potrawy przed jedzeniem – wszyscy zbiegli sie do stołu ! Smakowały jeszcze lepiej,niż pachniały… Dlatego na zdjęciach niestety smętne resztki. Aha, zjedliśmy te
krewetki z
bagietką. Smacznego !